dinsdag 30 maart 2021

Zeesleper Alp Guard

 Als jochies waren mijn broer Joop en ik al geïnteresseerd in de scheepvaart. We hadden een plaatjesboek van een sigarettenmerk Captain Grant. Op de omslag stond een zwarte boeg van een schip met de naam van het sigarettenmerk erop.
In die tijd (jaren 50) was de sleper Zwarte Zee van de firma Smit de sterkste zeesleper ter wereld. Op Curaçao, 1961-1963, keken we onze ogen uit toen we in de St Annabaai de sleper Poolzee zagen liggen. Ook een sleper van Smit. Wat was die sleper groot!
Vandaar dat ik benieuwd was naar de sleper Alp Guard, die ingezet is om de dwarsliggende Ever Given in het Suez kanaal te helpen vlottrekken. Hij schijnt de sterkste sleper ter wereld te zijn. Ik vond de naam voor een Nederlandse sleper nogal opvallend. Maar na enig zoeken, bleek de naam ALP een samenstelling te zijn van de eigenaren van het schip, Arjen, Leo en Paul. Het is van oorsprong een Duitse sleper, genaamd Uranus. Maar omdat het Duitse bedrijf failliet ging na wat gekonkel met geld (omkopingsschandaal), hebben de Nederlanders een paar schepen waaronder deze en een zusterschip (nu Alp Centre) overgenomen.