zaterdag 20 maart 2021

Percentages

"We hebben een ziekteverzuim van 50%!!", hoorde ik ergens. Zo'n getal zegt mij totaal niets, want verder informatie ontbreekt. Misschien betreft het een tweemanszaak en is de compagnon ziek. Als hier in de straat een miljonair komt wonen, is statistisch gezien de hele straat erg rijk. Om die reden zeggen mij al die cijfers van het RIVM mij niets. Is 5.000 besmettingen veel of erg weinig? Hoe verhoudt zo'n cijfer zich ten opzichte van een gewone, jaarlijkse griepgolf en die van bijvoorbeeld de Mexicaanse griep? Waarom werden sekswerkers niet in quarantaine / non actief  gezet toen aids ons land bereikte? Het RIVM en de overheid blijven maar voortborduren op... tja op wat? In- en verkopen van vaccins?
Na de kaalslag onder de ouderen vorig jaar, roept men plots dat er minder ouderen ziek geworden zijn. Tja, men kan ook roepen dat er minder AOW uitgekeerd wordt. Of beweren dat ouderen minder AOW nodig hebben vanwege de lock down. Het is maar net hoe ik met cijfer ga goochelen en welke conclusies ik eraan wil verbinden.
Al dat cijfergedoe doet me denken aan een oude (aangepaste) grap :

Een RIVM onderzoeker doet een proef hoe hoog iemand vanuit stilstand kan springen. Hij zegt tegen de proefpersoon : "Spring!" en noteert daarna  "Een mens met 2 benen springt 70 cm hoog." Vervolgens laat hij een been in gebogen stand vastbinden en zegt : "Spring!". Hij noteert na de sprong dat een mens met 1 been 30 cm hoog springt. Nu laat de RIVM onderzoeker het andere been ook vastzetten. Vervolgens roept hij weer  : "Spring!" Omdat er niets gebeurt, herhaalt hij zijn commando. Dan concludeert hij, dat een mens zonder benen doof is. Die moeten dus allemaal een gehoorapparaat kopen.
Over springen gesproken, dat doen kangoeroes ook.