dinsdag 16 maart 2021

Omkoperij

 Toen ik nog werkzaam was, kwam het voor dat ik inkopen moest doen voor mijn opdrachtgevers. Dan ging het om apparatuur en programmatuur / softwarepakketten. Daar waren forse bedragen mee gemoeid. Het inkopen gebeurde op vooraf door mij opgestelde eisen en wensen lijsten met zowel functionele als technische kwesties. Maar ook op het gebied van service enz.
Als ik vervolgens de vraag uitzette, deed ik dat na een eerste schifting onder de potentiële leveranciers. Er waren leveranciers die weinig solide waren of wier producten tot veel klachten leidden. Uit een lijst van zo'n 20 à 25 mogelijke leveranciers vond een aantal keer een selectie plaats.
Uiteindelijk bleef er een top 5 over. Je wilt niet weten hoe vaak ik onderweg 'aanbiedingen' gekregen heb, om toch maar voor het product van de aanbieder te gaan. Die aanbiedingen waren o.a. vakantiereisjes, presentjes en waardebonnen. Die leveranciers vielen bij mij direct uit de boot. Ze waren daar van tevoren voor gewaarschuwd en dan toch proberen hè.
Op grond van mijn ervaringen op het gebied van het selecteren van leveranciers, begrijp ik niet waarom bedrijven als AstraZeneca en Pfizer geselecteerd zijn door de overheden. Hoewel, het zal daar ook wel weer om geld gaan. Financiële belangen (o.a. beleggingen en aandelen), die in de wandelgangen besproken zijn/worden. Beide producenten hebben een waslijst aan rechtszaken op contractueel gebied met overheden en schadeclaims vanwege hun producten. Toch blijven overheden het vaccin van AstraZeneca erg pushen. Te erg, vind ik. Wat zit daar achter? Daar tegenover hoor ik relatief weinig tot niets over Pfizer en Jansen. Zelf houd ik het maar op Jansen. Als wappie wacht ik geduldig af, blijf ik kritisch en let goed op.