maandag 22 maart 2021

Amnesty's mostert na de maaltijd

Vanmorgen las ik een bericht van Amnesty International. De organisatie vind een boycot van het WK voetbal in Qatar niet nodig. Ze heeft liever dat de voetbalorganisaties meer druk gaan uitoefenen op de regering van Qatar.
Ik herinner me nog een gesprek met een familielid uit Indonesiƫ. Hij, Guus, vertelde toen over de Aziatische gastarbeiders in Arabische landen. Het woord 'slavernij' viel toen geregeld. Slechte omstandigheden, mishandeling, misbruik, verkrachtingen, aanrandingen en vaak minder of niet uitbetalen van het loon. Dat was meer dan 20 jaar geleden. Het lijkt me dat een instantie als Amnesty dat toen ook al wist. De afgelopen jaren heb ik bar weinig van Amnesty gehoord of gelezen over deze kwestie. Nu de stadions bijna klaar zijn, komt ze ook even om de hoek kijken.
Amnesty gaat blijkbaar zonder morren akkoord met de duizenden doden en andere slachtoffers. De FIFA heeft er ook nooit een punt van gemaakt. Maar ie MAFFI(F)A bestuurders en hun voetbalvriendjes zullen ongetwijfeld weer flink wat dollars onder de tafel toegeschoven hebben gekregen, om voor Qatar te kiezen als WK locatie. Er zullen meer dolalrs volgen om vooral het WK niet te boycotten. Ons landje reageert ook lauw. Er zijn in Qatar veel meer doden gevallen dan het aantal dat genoeg was om op voorhand Rusland te boycotten. Vreemd, want wij zijn toch zo tegen slechte behandeling van mensen? Waar zijn de zwarte mensen die zich hier zo druk maken over de slavernij van eeuwen geleden? Ook zij zijn stil. Erger, er zijn vast wel weer hypocriete zwarte voetballers onder hen die in Qatar zonder enige scrupules een balletje gaan trappen. Want hun slavernijverleden is vele malen erger dan de huidige in Qatar en andere landen. Door zodoende Aziaten uit te sluiten, is er van zwarte kant ook sprake van racisme. En dan de KNVB. Die laat haar laffe en vooral onmenselijke kant weer zien. Met onder hen Frank de Boer. Als ik dan toch over Frank heb : als voormalig Ajax speler geeft hij de voorkeur aan de oude Stekelenburg, boven de jonge keeper Bizot van AZ. Ook zo typisch.