vrijdag 15 februari 2019

Een oude bekende

Doesbrug Leiderdorp
Soms word ik door het fenomeen internet aangenaam verrast. Zoals afgelopen week. Ik werd benaderd door een voormalig klasgenoot van de lagere school! Erg leuk en interessant om na zoveel jaren te horen hoe, in een notendop, het leven hem vergaan is. In mijn herinneringen kwam Theo ergens uit de buurt van de Doesbrug. Maar dat was niet helemaal correct. Het was weliswaar die kant op, ter hoogte van de Doesbrug, maar dan aan de andere kant van de Rijn. Daar waar een paar andere klasgenootjes van ons ook woonden, in de Rijnegommerstraat in Zoeterwoude.  De ouders van een van hen (v.d. Hoek) had een winkel waar men o.a. accu's kon kopen. Volgens mij was daar ook een veer, een grote roeiboot die voetvolk de Rijn overbracht.
In Koudekerk, rechtsaf over de Rijn
Terzijde : aan de Leiderdorpse kant woont een internet-kennis van mij. Hij is iets ouder dan ik en een ras Leiderdorper. Rinus weet erg veel van met name de omgeving van de Doeslaan - Hoofdstraat enz. Ik heb hem onlangs een boek geadviseerd, dat hem wellicht zal interesseren. Het is het boek van Rita Pieterse-Zwetsloot, Naar de overkant 1940 - 1945, dat handelt over de oorlogsjaren in diezelfde omgeving (Zoeterwoude - Leiderdorp). Een schitterend boek met heel veel illustraties waaronder oude foto's en artikelen. Hij zal er zeker een aantal hem bekende namen in terug vinden.
Natuurlijk heb ik Theo gevraagd even naar de oude klassenfoto uit 1958 te kijken, in de hoop dat hij ontbrekende namen zou kunnen oplepelen. Het werd er één : die van hemzelf!