zondag 17 februari 2019

Een fiets en een schuifdeur

In de schuur staat al een aantal maanden een fiets op mij te wachten. Het is de fiets van een voormalig student, waarvan een paar kabels gebroken zijn. Het zijn de kabels van de versnellingen. Maar ik vond het veel te koud om aan die klus te beginnen. Ik weet het, zo'n fiets met kabels is niet bepaald geschikt om als stationsfiets of studentenfiets door het leven te gaan. Maar soms kan het niet anders.
Wat ik wel gedaan heb, is de schuifdeur van de overkapping weer in orde gemaakt. Het raamwerk met daarop een paneel gaas, was door het vele heen en weer schuiven wat slap geworden. Ik heb met name de bovenkant, waar de geleiderollen op gemonteerd zitten, verstevigd met een bredere lat. Ik heb de hele constructie zo licht als mogelijk willen houden, maar dat ging dus ten koste van de sterkte.
Ik heb van de bovenkant van het gaaspaneel een rij mazen verwijderd. In de zijkant van de lat heb ik gaatjes geboord op de plaatsen waar de uiteinden van de afgeknipte stukken precies in passen. Het is slechts een detail, maar qua afwerking staat het wat mooier.
De deur schuift en sluit weer formidabel. Hij is primair bedoeld om de dakhazen buiten te houden, zodat de kussens gewoon op de zitbanken kunnen blijven liggen zonder besproeid te worden.
Gisteren was het 20 Celsius onder de overkapping. Daar zou ik dan wel even aan die fiets kunnen sleutelen. In mijn t-shirt.