maandag 18 februari 2019

De jaren 50

In mijn jeugd speelden we veel. We lazen ook veel en luisterden naar de radio. Eind jaren 50 kwam onze eerste tv, met enkel op de woensdag- en zaterdagmiddag een uurtje voor de kinderen. Uit die periode dateert de foto. Onze huiskamer was typerend voor die tijd ingericht. Met een uitschuifbare tafel waar een zwaar kleed op lag. De stoelen waren bekleed met koperen spijkers. Het meubilair was aangevuld met een houten kruk, waarvan je de zitting omhoog kon draaien. Er was ook een boekenkast met glas in lood ramen. We hadden een houten pendule (bim bam) als klok, maar die maakte later plaats voor een doods modern elektrisch exemplaar met lampjes aan beide zijden. We hebben thuis nog zo'n oude klok met dat mooie nostalgische bim bam uurwerk, compleet met het luide getik.
Een lampje was ook een klomp met een zeil. Dat stond op de schoorsteenmantel boven de zwarte kolenkachel. En een houten staande schemerlamp met grote kap. Aan de muur de bakelieten schakelaars en contactdozen. Aan de muur hingen wat attributen van de Onderzeedienst, een bloedvlag van Hr.Ms O21 en een wimpel van Hr.Ms O19. Maar ook batik kleedjes en schilderijtjes met reproducties en echte (waterverf) van oom Karel van Suchtelen v.d. Haare. Met boven de haard een grote reproductie van een zeilschip op zee en op de inbouwkast het Heilig Avondmaal.
Goed opgeborgen in een kast in de slaapkamer aan de achterzijde lag een grote mooie doos met een blauwe bekleding. In die doos lag een zilveren bestek en verzorgingsattributen (spiegel, kam, borstel). In mijn herinneringen een huwelijksgeschenk, dat zelden tevoorschijn werd gehaald. Wat wel af en toe op tafel kwam, waren de mooie kopjes en schotels die in het middelste kastje van het dressoir bewaard werden. Als dat gebeurde was er bezoek. In het linker kastje bevonden zich spullen van mijn vader. Op beide foto's dragen mijn broers en ik dezelfde kleding, door mamma gemaakt. Blouses met een Afrikaanse opdruk. Tja, Afrika. Lekker warm daar. Nog ruim een maand lang levertraan slikken, dan begint hier weer de lente.