dinsdag 19 februari 2019

Ik ben geen hond!

Veel hondenbezitters behandelen hun huisdier alsof het een mens en dan met name een kindje is. Het mag, zolang ze maar niet klagen over het door hen aangeleerde gedrag van het beest.
Ik moest aan die mensen denken, toen een manager met een volgens hem schitterend idee kwam aankakken. Als gedetacheerde moest ik elke week een urenbriefje inleveren. Op dat briefje stond het aantal gewerkte uren per dag. Het werd door de opdrachtgever ondertekend als zijnde correct en akkoord.
Nu waren er collega's die telkens weer verzuimden dat briefje in te leveren, met gevolg dat het opmaken en uitsturen van de facturen vertraagd werd. Maar gelukkig had onze manager een lumineus idee : "We gaan de medewerkers die wel op tijd hun briefje inleveren belonen!" Tja, toen dacht ik ad rem : "Ik ben geen hond!" Een hond beloon je bij goed gedrag. Mensen worden geacht 'normaal' (wat heet?) gedrag te vertonen. In plaats van de notoire overtreders aan te pakken, ging deze manager op de honden-toer. Hij deed elke maandagochtend de op tijd ingeleverde briefjes in een hoge hoed en trok dan een briefje. De eigenaar van het briefje kreeg een beloning. Nee, geen prestatieverlof of zo, want er moesten uren gemaakt worden. Het was een reep chocolade of zo. Wat dacht je? Die notoire rommelaars bleven gewoon hun gang gaan. De oplossing at wel brood. De manager had meer tijd, energie en kosten gemaakt voor noppes. Van zo'n idee lusten de honden toch geen brood?
Dat is net zoals met die BOB sleutelhangers. Alsof mensen daarvoor hun drankje zullen laten staan. Oké, er zijn er die die dingen verzamelen. Of eh...?