vrijdag 1 februari 2019

Weer gelukt!

Voor vandaag had ik me voorgenomen drie zaken van de afwerking van de dakkapel te gaan aanpakken. Als eerste de laatste wandplaat monteren van de nieuwe tussen wand. Nu het expansievat verplaatst is, kon dat gebeuren. Het was even passen en meten en zagen, voordat ook het laatste deel vastgezet kon worden.
Daarna ben ik met de elektriciteit verder gegaan. Er komen in totaal 8 spots, een wandcontactdoos en een schakelaar. Het was me bijna gelukt ook dit deel af te ronden. Bijna, want helaas was de rol blauwe installatiedraad net een meter tekort. Ik heb de boel maar gelaten voor wat het is en ben toen met de vensterbanken aan de slag gegaan.
Het zijn er twee, een zeer lange van ruim 4 meter en een kortere van zo'n 2 meter. Ik heb ze met behulp van een paar steunen eerst tijdelijk geplaatst. Ik moest daarvoor wel eerst wat uitgehard isolatieschuim wegsnijden. Maar daarna kon ik ze op de steunen plaatsen. Aan de kozijnkant liggen ze op een rand van zo'n 5 cm breed. Aan die kant worden de delen op de rand gelijmd. Met de vensterbanken tijdelijk op de steunen kon ik op mijn gemak de plekken aftekenen, waar wat uit de vensterbank gezaagd moet worden. Daarna heb ik de hoekjes eruit gezaagd. Het voorwerk van de vensterbanken heb ik dus gedaan. Ik weet nu ook welke steunen ik nodig heb voor de definitieve plaatsing.
Voor de volgende keer wachten mij dus nog de bedrading afronden met een stukje blauw installatiedraad, de steunen voor de vensterbanken monteren en de beide delen plaatsen. En dan het plafond. De gipsplaten liggen al op zolder op temperatuur te komen. Volgende week worden ze tegen het plafond geschroefd. Ik heb daarvoor behalve de schroeven ook een speciaal schroefbit gekocht. Die zorgt ervoor dat ik zonder gedoe elke schroef tot op de juiste diepte erin kan draaien, zonder dat ie dwars door de plaat heen gaat. De spotjes liggen daar ook te wachten. Ik zal een gatenzaag nodig hebben om die in de gipsplaten te kunnen plaatsen.
Het is en blijft een leuke klus. Vooral omdat elke keer weer resultaten geboekt worden en de voortgang goed zichtbaar is. Maar ik ben er nog lang niet. De afwerking van de zaagsneden in het dakbeschot is ook nog een flinke uitdaging.