dinsdag 5 februari 2019

Gipsplaten schroeven

Vandaag ben ik met een workmate richting de dakkapel gegaan. Of wel: Sonja ging dit keer ook mee. Met vier handen en twee hoofden is het aanbrengen van gipsplaten tegen het plafond van de dakkapel wat gemakkelijker. Dan hoef ik geen halsbrekende toeren uit te halen met een grote kans op beschadigde en/of gebroken gipsplaten. De platen zijn 2 meter lang en 60 cm breed. Volgens mijn vooronderzoek moesten ze vrij goed uitkomen op de dwarsbalken, die een tussenruimte van zo'n 50 cm hebben. En gelukkig bleek dat het geval. We hebben slechts één extra dwarsbalk hoeven te plaatsen, zodat we de betreffende plaat niet hoefden in te korten. Dat klusje bleef beperkt tot de laatste plaat; die moest zo'n 1,50 meter zijn.
Voor een mooier geheel heb ik toch maar de eerder geplaatste zijwanden op de wangen van de dakkapel weer verwijderd. Daar komt ook gipsplaat tegenaan.
Vooraf heb ik het resterend blauwe installatiedraad aan gebracht. Ik kwam eerder een meter tekort. Daarna heb ik de fittingen van de spots gemonteerd. Tja, en toen kwam de truc speciaal : het plafond afwerken met de gipsplaten. Met z'n tweeën.
De eerste plaat was een moeizaam gebeuren. Maar ja, dat is meestal het geval. De eerste plaat is leidend voor de rest. Dus die moet goed liggen. Dat was dus meten, snijden, passen, schuiven enzovoort. Daarna kregen wij de slag en de smaak te pakken. Een kwestie van aansluiten op de eerste plaat. Voor het schroeven had ik niet alleen speciale , zwarte gipsplaatschroeven, maar ook een speciaal schroefbit. Dat zorgt ervoor, dat ik in mijn enthousiasme de schroeven niet dwars door de plaat zou draaien. De meters vlogen net als de tijd voorbij, dankzij de goede hulp. Na de eerste rij platen te hebben aangebracht heb ik de gaten uitgemeten en gezaagd voor de spotjes. Maar wat een zaagtroep geeft dat gips. Helemaal als je onder zo'n gatenzaag staat te werken. Het sneeuwde! Vervolgens ging de tweede rij erop. Toen ik de gatenzaag weer oppakte en aan het zagen sloeg (vooraf keurig het midden uitgemeten), zag ik opeens in het mooie ronde gat een balk opdoemen! Ik zag er even geen gat meer in. Dat balkje had ik een paar uur eerder geplaatst om geen gipsplaat te hoeven verzagen. Helemaal vergeten! Grrr.
Ik heb dat maar even gelaten voor wat het is. Als troost ben ik de elektriciteit definitief gaan aansluiten in een centrale doos. De hoofdschakelaar ging natuurlijk even uit. In die doos bevonden zich nog verbindingen met die ouderwetse lasdoppen, die je over het draad heen moet draaien. Vlug controleerde ik nog alle nieuwe bedrading.
Nadat ik alles had aangesloten, ging de hoofdschakelaar weer om. En..... hoera! Alle verlichting werkte naar behoren. Ook in het aparte deel van de zolder. Zoiets kan je beter vooraf controleren, dan wanneer het hele plafond al dicht zit. Vervolgens zijn we nog een paar gipsplaten gaan plaatsen. Toen ik weer de gatenzaag wilde gebruiken en de stekker van de boormachine in de nieuwe wandcontactdoos stak, reageerde de boor niet. Oeps, hoe kan dat nou? In de lasdozen was de bedrading (blauw en bruin) correct aangesloten. Waarschijnlijk is er in de contactdoos zelf iets niet goed gegaan. Een aandachtspuntje voor de volgende keer.
Om drie uur 's middags vonden we het welletjes. We hebben de boel opgeruimd en wat afval in de camper gegooid. Onderweg hebben we dat gelost in de Milieustraat. We waren tegen vier uur 's middags weer thuis. Moe, wit van de gipsstof, maar voldaan.
Vrijdag ga ik dat balkje te lijf en de spanningsloze wandcontactdoos controleren.  Ik kan ook de resterend gipsplaten (2 stuks) alvast aftekenen en snijden. En als ik tijd overheb, dan rest mij nog altijd de vensterbank. Er is nog genoeg te doen.