maandag 18 februari 2019

Ieder zijn/haar ding

Een tijdje geleden kreeg ik van een andere hondenbezitter te horen, dat ik beter niet naar het tv programma van Cesar Milan kon kijken. Zijn opvoedingstechnieken werden door haar afgeschilderd als zijnde dierenmishandeling. Ik wilde daarover niet in discussie gaan, want het werd me al snel duidelijk dat er met haar niet over te praten viel. Erger, door haar betoog ging ik me bijna een dierenbeul voelen. Bijna, want ik bleef mijn boerenverstand gebruiken. Het was wel weer zo'n situatie waarin iemand mij haar mening wilde opdringen. Omdat ik daar niet in meeging, reageerde ze nog feller. Brrr, eng mens. Nee, ze stuurde niet haar verwende hondje op me af want die luister voor geen meter.
Het is tegenwoordig schering en inslag voor wat betreft het opdringen van een mening. Wat ik in Cesars werkwijze herken en ook toepas is je te realiseren dat het beest een hond is en geen mens. En dat je als leider dat ook moet uitstralen. Dat houdt o.m. in, dat ik bepaal wat in dit geval Fenna wel of niet mag doen. Grenzen vaststellen en bewaken. Zonder haar te mishandelen. Ik heb daar dus geen slipketting voor nodig of een touw als riem vlak onder de kop. Fenna luistert meestal wel.
Maar goed, er zijn steeds vaker situaties waarin mensen mij proberen iets op te dringen. En o wee als ik laat blijken er een andere mening op na te houden. Nee, dat mag niet. Hoezo vrij land, hoezo democratie? Ik moet solidair zijn. Of wel : ik moet mijn mond houden en slaafs volgen. Soms denk ik : wat is er toch met die generatie uit de jaren 60 en later aan de hand? Die is toch zeker ook in een vrije wereld opgevoed? Waarom wordt mij al dat andere nieuws onthouden? Waarom moet ik oogkleppen op en meelopen met de rest? Waarom mag ik geen vlees meer eten? Waarom mag ik niet naar Cesar Milan kijken? Waarom wil men mij demoniseren en monddood maken? Omdat zij die zich telkens weer zo opdringerig opstellen altijd hun zin hebben gekregen. Maar ja, zo ben ik dus niet opgevoed. En ik ben er trots op en blij mee.