zaterdag 2 februari 2019

Op de fiets bellen goedkoper

Het gebruik van een smartphone op de fiets wordt verboden. Wie toch met zo'n ding bezig is in het verkeer, loopt kans op een boete van 95 euro. Dat is een aanzienlijk lager bedrag, dan wanneer men in een auto niet handsfree bezig is; 240 euro. Vreemd, want op een fiets / scooter is men veel kwetsbaarder. Of beschouwd men het grotere risico op zwaar letsel bij een bestuurder van een tweewieler als een compensatie? Wat mij betreft mogen zorgverzekeringen ook korten op de vergoedingen, als letsel is ontstaan vanwege het gebruik van een smartphone in het verkeer. Geldt dus ook voor voetgangers.
Over verkeer gesproken, gistermiddag werd de N309 ter hoogte van Dronten Zuid geblokkeerd door een auto, die dwars op de rijbaan stond. Op beide rijbanen stond een rij auto's. De opstopping bevond zich vlak bij een rotonde. Toen ik na tijdig remmen stapvoets voorbijreed, zag ik twee grijze hoofden in de auto zitten. Met een beweging van mijn hoofd vroeg ik wat er aan de hand was. De vrouw achter het stuur gebaarde druk en wees naar de andere rijrichting. Ze had blijkbaar een afslag te vroeg genomen en wilde dus even omkeren richting de rotonde. Als ze doorgereden was, had ze bij de volgende rotonde een rondje kunnen rijden. Maar zo denk ik met mijn nog redelijk helder verstand.
Als ik dit soort oplossingen ga bedenken, mag men mij mijn rijbewijs afpakken. Ik verbaas me er trouwens over, dat die twee oudjes in het programma van De slechtste chauffeur ook nog in een auto mogen stappen. Levensgevaarlijk en onverantwoord dat ze dat nog willen. Misschien zijn ze beiden gek en levensmoe, maar val anderen daarmee niet lastig.