maandag 3 augustus 2015

Samen het geheugen opfrissen

Op de foto van de 5e klas lagere school herkende ik niet alle gezichten. Een voormalig klasgenoot, Ton, die ook op de foto staat, tipte mij door mij door te verwijzen naar een ander klasgenoot uit die periode. Via mail stelde ik haar de vraag. Niet veel later belde ze mij op. Haha! Dat was leuk! Samen hebben we de gezichten op de foto bekeken. Ze herinnerde zich veel leerlingen, maar al pratend en namen noemend kwamen er nog meer bij. Het was een grote klas, wat in die tijd geen probleem was. Althans niet voor de onderwijzer. Wel voor de kinderen die meer aandacht nodig hadden.
We kwamen met de volgende namen uit het gesprek (op de foto vlnr en van beneden naar boven) : Onbekend, Nico van der Linden, Jan van der Luijt, Helma Koen, Ria van der Zwart, Tiny Oosterom.
Op de volgende rij : Ben de Witt, Ambroos Reys, Onbekend, Dick Blom, Frank Snel, Ellie van der Hoek, Rita Rasser en Cobie van Rijn.
Op de derde rij Onbekend, Helga Noordanus, Marjo Kouprie, Pieneke, Albert Brinkman(?), Willy de Jong, Rietine Vreedenburg, Hetty van der Linden, Joke Rietveld, Elsbeth van der Hoeven, Annelies Koreman(?).
Vierde rij Onbekende jongen die niet naar de fotograaf kijkt, Kees Rijlaarsdam?(denk ik), Jan Soek, Onbekend, Onbekend, Wim Hogewoning, Kees Hakkenberg, Kees Riemens, Kees Korswagen (half zichtbaar), Onbekend en Henk Verhoog.
Tot slot : Jan Voorma(? woonde in het eerste huis van het van Leeuwenpark vanaf de Hoofdstraat), Ton Bloemendaal, Onbekend, Theo de Vogel, Onbekend, Willem, meneer Van Schaardenburg en Onbekend.
Er is dus nog een aantal onbekenden. Zelf had ik nog de volgende namen in mijn hoofd : Hennie van Straten (speelde gitaar), Harm Hollander (zwart krullend haar), Annelies Oechies (zus van latere rijschoolhouder van wie Sonja les heeft gehad), Klaas de Dood (van de boekwinkel), Hildebrand van Tol (handwerkwinkel), Marianne van der Kwaak(?), Cees van der Voort en Leen Rodenburg.
Nogmaals : hartelijk dank Pieneke!