dinsdag 11 augustus 2015

Zonder vaste woon- of verblijfplaats

Ik droomde van een zwervend bestaan.  Misschien een gevolg van de opmerkingen over stateloosheid, zondag j.l. in Kamp Westerbork. Met dat zwerven bedoel ik geen zielig gedoe, maar gewoon continu de hort op. Bijvoorbeeld met, jawel : een camper. Geen boot, want ik ben in no time zeeziek. Met een camper dus. Ik droomde dat wij een jaar of wat onderweg waren. Eerder hadden wij de huur van het huis opgezegd. Dat scheelde in de kosten, want ook met een camper moet geregeld betaald gaan worden.
Vanmorgen vroeg ik me af : Maar hoe zit het dan met al die andere zaken? We hebben dan immers geen vaste woon- of verblijfplaats? Op de website van de overheid is te lezen, dat we in zo'n situatie een postadres kunnen aanvragen. Dat is niet zomaar een adres, dus er wordt gecontroleerd of het inderdaad voldoet aan de gestelde eisen. Die houden o.m. in dat we daar pertinent niet mogen wonen en dat de bewoner zelf toestemming heeft gegeven voor het gebruik van zijn adres. De bewoner spaart de post op en stuurt of geeft die ons op bepaalde momenten. De bewoner ondervindt zelf verder geen consequenties vanwege het verlenen van een postadres.
Soms doen verzekeraars lastig omdat men niet in het GBA is ingeschreven. Maar volgens de wet moeten ze ons toch verzekeren, gedurende onze lange Europese vakantie. En anders sluiten we een verzekering af in het buitenland. Dat mag namelijk ook.
Zo'n camper moet ook ergens staan. En dat kost ook geld. Maar wie slim is....en een handige klusser kan ook nagenoeg gratis ergens staan. Ik kan wel met het Verdrag van Rome onder mijn arm de camper ergens neerzetten, maar het is de bedoeling om het verblijf leuk te houden. Ook voor anderen. Overigens is 'kamperen'iets anders dan 'verblijven'. In het laatste geval ben ik bijvoorbeeld met de camper bij iemand op bezoek. De terminologie is dus ook belangrijk, want in dergelijke gevallen krijg je geregeld met ambtenaren te maken.
Er is een aantal andere websites (voornamelijk met kamperen en/of campers te maken) waarover dit soort zaken wordt geschreven en geadviseerd. Het is wel een raar idee dat we zonder vaste woon- of verblijfplaats geregistreerd zullen staan.