vrijdag 28 augustus 2015

Nukkige startmotor CBX 750 F2


Net als de CB1100 (Bol d'or) heeft ook de CBX 750 F2 een typisch startprobleem. Een koude start verloopt vlotjes. De starmotor draait er lustig oplos en de motor slaat snel aan. Maar na een rit is het anders. Als ik de motor na bijvoorbeeld een tankstop wil starten lijkt het net alsof de accu compleet leeg is. De startmotor maakt even een (zwoegend) geluid en dat is alles.
De accu is vol (een nieuwe accu heeft geen verbetering gebracht) en de starmotor is schoon met goede koolborstels. Als ik zo'n 10 Ć” 15 minuten wacht, start de motor alsof het een koude start betreft : prima! Dat gold zowel voor de CB1100 als de CBX 750.
Toen een Japanner de CB1100 kocht, zei hij bekend te zijn met het probleem. Maar over de oplossing wilde de Jap niets vertellen. Flauw hoor. Misschien was ie bang dat ik de prijs zou verhogen?
Uit nieuwsgierigheid heb ik het probleem op een forum van CB's en CBX machines gemeld. Ik kreeg snel reacties, die varieerden van reinigen van de startmotor tot vervangen door een zwaardere van de CB900. In sommige gevallen werd de aarding verbeterd met een extra draad, vanwege de ophanging in rubbers. Het niet willen starten met een warm / heet blok was ook daar (voornamelijk reacties uit de USA) bekend.