zaterdag 8 augustus 2015

Geen Indianenverhalen

Er is (terecht) veel commotie rond het politieoptreden tegen donkere bevolkingsgroepen. Vooral in Amerika, waar de Afro-Amerikanen het doelwit lijken te zijn. Ik zeg 'lijken', want relatief meer 'American Natives' zijn het slachtoffer van politiegeweld. Maar daar hoor of zie je weinig tot niets van in de media. Dat komt omdat ook die groep, nota bene de oorspronkelijk bewoners van dat continent, nog steeds gediscrimineerd wordt. Ook door de media.
Soms moet ik glimlachen om de uitspraken van natives. Zo kreeg iemand met een native achtergrond van een blanke Amerikaan te horen dat ie maar naar zijn eigen land terug moest gaan. De volgende dag stond die blanke Amerika toch even raar te kijken, toen die indiaan een tipi in zijn tuin aan het opzetten was. Haha!
De natives kijken ook heel anders tegen de ontdekking van America aan. "Hoezo ontdekking?", vragen zij zich af, "Wij wonen hier toch?" Gelijk hebben ze. Columbus was wat dat betreft in hun ogen een eikel.
Het is maar net wie het verhaal optekent voor de latere generatie. En dat zijn vaak de (over)winnaars.
De indianen worden vaak als primitief afgeschilderd. Maar wie aandacht heeft voor hen en hun cultuur, komt erachter dat ze door de eeuwen heen wijzer zijn en verstandiger met de natuur omgaan dan menig ander ras. Ook spiritueel zijn ze de rest ver voor. Maar weinigen die dat weten en beseffen. Die beschouwen die informatie nog steeds als indianenverhalen. Ik vind het erg jammer dat ook Obama geen enkele verbetering heeft aangebracht in de erbarmelijke situatie van de American natives.