donderdag 20 augustus 2015

Bezuinigen

Iedereen heeft zo z'n eigen bestedingspatroon. Het is daarom vaak lastig om iemand te adviseren over mogelijke bezuinigingen. Toen wij een huishouden begonnen, inmiddels zo'n 40 jaar geleden, hebben we eerst navraag gedaan bij ervaren lieden. Voornamelijk familie, want de rest wilde geen 'vertrouwelijke informatie' (kosten huur, energie, belastingen en huishouden) prijsgeven. Op basis van de toch vergaarde info en ons inkomen hebben we een budget opgesteld. Tot op de dag van vandaag baseren we onze uitgaven op zo'n (halfjaarlijks aangepast) budget, dat een maandelijks beeld geeft. Alle uitgaven zijn daarin al dan niet omgerekend naar een maand weergegeven. En dat werkt prima. Hoewel, inmiddels is duidelijk dat de kosten stijgen en de inkomsten gelijk blijven of dalen. Men heeft de ouderen als melkkoe ontdekt.
Voor mijn pensionering (ik verwachtte toen al een flinke financiƫle aderlating) konden we vooraf zien waar gesneden kon/moest worden in onze uitgaven. Zo kregen we tijdig een toekomstig beeld van onze nieuwe inkomsten en uitgaven per maand. Niet wetende dat de kosten ook veel zouden stijgen. Sommigen erg hard, zoals die van de zorg. Meer premie en eigen risico betalen voor alsmaar afnemende dekking, Nog even en we betalen alleen premie en zien er niets voor terug.
Er zijn veel oudere mensen die het financieel lastig hebben. Er zijn er die krampachtig vasthouden aan bij voorbeeld hun auto. Aan fietsen of lopen of openbaar vervoer doen ze niet. Alles gaat per auto. Dat mag, maar het komt mij vreemd over als ze dan klagen over hun geldtekort. En tekort dat hen zelfs op dagen zonder warme maaltijden zet en noodzakelijke doktersbezoeken doet annuleren. Een kwestie van keuzes maken. Dat wel. Maar toch vreemd. Neemt niet weg dat veel mensen financieel krap zitten en nergens meer op kunnen bezuinigen. Erg triest. Want dat beetje dat overblijft bepaalt vaak de lol van het leven.