maandag 17 augustus 2015

Allemaal flauwekul!

Dat zou mijn vader zeggen naar aanleiding van de uitspraken van o.a. premier Rutte en meneer Abe van Japan. Zogenaamd een soort van medeleven, maar echt met de billen bloot gaan, dat doen ze na 70 jaar nog steeds niet.
Op zich is het een goede zaak dat er eens een gedegen onderzoek gedaan wordt naar het optreden van Nederland in het voormalig Nederlands Indië. Wat mij betreft niet zozeer bedoeld om mensen schadeloos te stellen, maar sec omwille van de waarheid. Veel kwesties uit het verleden zijn eenzijdig belicht en beschreven.
Zaterdag hing bij ons de vlag uit. Mensen vroegen mij waarom dat was. Dat is typerend voor de aandacht voor hetgeen in het toenmalige Indië is gebeurd. Op de lagere school hingen schoolplaten van o.a. een sawa waar men aan het werk is. Misschien dachten mijn klasgenoten dat het een stukje Zeeland was in de zomer na de Watersnoodramp. Je weet maar nooit.
Over dat land, een vroegere kolonie, is ons al die jaren nooit iets verteld. Hetzelfde verschijnsel kwam ik op Curaçao tegen, waar de lokale bevolking leerde dat ze afstamden van de Batavieren. Logisch, want de verhalen over de transporten van en handel in slaven waren afgrijslijk. Dus werden die feiten doodgezwegen.
En dus schijnen onze politici, bedrijven en militairen zich voorbeeldig gedragen te hebben ten tijde van hun inzet. Soms vroeg ik me af waarom die militairen met wapentuig waren uitgerust, want volgens de geschiedenisboekjes traden zo netjes en heldhaftig op. We moeten een keer af van al die schijnheiligheid en gecensureerd en gemanipuleerd nieuws. Afstand nemen van de Israëlische politiek, misdaden en onderdrukking. Een eigen koers varen in plaats van achter Amerika en de EU aan te hollen. Anders blijft het allemaal flauwekul.