maandag 3 augustus 2015

Onnatuurlijke lijven

'Tarzan'
Ze zijn het beste te zien bij bodybuilders. De volgespoten lijven die zich anders hebben ontwikkeld dan sec door speciale(?) voeding, veel trainen en sporten. Begin jaren 60 had ik als puber de wens iets aan mijn magere lijf te gaan doen. Oké, op dit moment is het allemaal wat uit de hand gelopen, Misschien is het te veel volgens het liedje gegaan : "Als je pas getrouwd bent, krijg je koekjes bij de thee, kinderen op je schoot en lever op je brood..."
In die jaren 60 deden mijn oudere broer en ik aan krachttraining. Hij zei tegen mij, dat ik op Tarzan in de Hongerwinter leek. En als mijn broer in die woelige jaren iets zei, dan geloofde ik hem (nog). Mijn pa zei soms, dat we volgescheten palingvellen waren. Dat was (volgens ons) marinetaal en bevestigde ons eigen zelfbeeld op dat punt.
Dus ging ik samen met mijn broer aan de slag. We maakten gebruik van de trainingsmethode ('dynamic tension') van ene Charles Atlas. Ik weet nog steeds niet waar die boekjes opeens vandaan kwamen. Ze bevatten foto's en beschrijvingen van de oefeningen. We hoefden geen dure hulpmiddelen aan te schaffen, want Charles deed het nog op de ouderwetse manier : normaal. En dus hingen wij aan boomtakken, drukten ons op tussen stoelen, deden oefeningen met stokken en uiteraard ook zonder hulpmiddelen. Dankzij die oefeningen had ik later gedurende mijn militaire diensttijd veel minder moeite met o.a. klimmen, opdrukken (ik haalde met gemak 50x) enz. We aten verder gewoon met de pot mee, want over slikken en spuiten werd in het leesvoer van Charles Atlas met geen woord gerept.
Tja, en dan telkens weer voor de spiegel gaan staan en telkens weer teleurgesteld zijn in het resultaat. Het resultaat dat we voor ogen hadden was flink anders dan menig moderne sportman of -vrouw laat zien. Vooral de benen en bovenarmen roepen bij mij geregeld beelden op van injectienaalden, drankjes en pillen. Ze komen mij te vaak onnatuurlijk over, vergeleken met mensen die bijvoorbeeld dagelijks zwaar fysiek werk doen.
Om die reden denk ik dat veel sporters niet schoon zijn. Zelfs amateurs niet. Hoe wil men de top bereiken als de concurrentie zich werpt op ongeoorloofde middelen? Bij de bodybuilders is het gebruik van verboden (en schadelijke) middelen heel gewoon. Het is officieel niet toegestaan, maar een kniesoor die daarop let. Het is een publiek geheim, dat wordt doodgezwegen. Charles Atlas is niet meer (sinds de jaren 70). Hij leed aan pijn in de borst en kreeg diabetes. Zijn (moderne) artsen pompten hem vol met proteïne met gevolg dat good old Charles het loodje legde. Erg sneu voor iemand die gezond leven propageerde.