donderdag 13 augustus 2015

De professor en zijn proef

Ergens las ik dat een professor een proef had gedaan met miljonairs. Uit die proef bleek volgens de geleerde, dat miljonairs erg vrijgevig zijn. Huh? Ja, vrijgevig!
De proef hield het volgende in. Een groep miljonairs en een groep Jan Modalen moesten elk via een test 100 euro weggeven aan mensen die dat nodig hebben. Wat bleek? De miljonairs gaven gemiddeld 70 euro weg. Sommigen zelfs de hele 100 euro. Nou, nou, 't is toch wat voor deze miljonairs. De Modalen hadden  'maar' dertig euro weggeven. De resterende 70 hadden ze zelf hard nodig. De professor (in de Weet-niet-kunde?)  trok zijn conclusies : miljonairs zijn erg vrijgevig!
Als jullie uitgelachen zijn (net als ik), dan mag je met mij de wenkbrauwen fronsen. Honderd euro is voor Jan Modaal een behoorlijk bedrag. Voor miljonairs ligt dat een tikkie anders. De professor had die miljonairs een bedrag naar rato moeten laten weggeven. Geen zielige 100 euro. Dat is toch maar een schijntje, een fooi voor hen. Helemaal als het voor die miljonairs maar een spelletje of testje is. Er wordt niets gezegd over de instelling van iemand die op papier iets goeds mag doen. Die is volgens mij anders dan in de werkelijkheid. Maar wie weet wilde de professor, ene Rob Bauer, zelf beter worden van de uitkomst van zijn test. Zo'n proef slaat werkelijk nergens op. Maar ja, ik ben geen professor en ook geen miljonair. En als ik miljonair zou zijn / worden, dan is het maar voor zeer korte duur. Er is immers nog veel armoe in ons land.