dinsdag 25 augustus 2015

Opgeruimd

Staat netjes. En kan veel geld schelen. Zoals in geval van het vernietigen van zogenaamde kunstwerken. Er zijn dwazen die miljoenen neerleggen voor een kunstwerk. Te gek voor woorden in een wereld waar velen nog armoe lijden. Dus ik heb er geen problemen mee wanneer kunstwerken verdwijnen. Tenzij ze op een vaste plaats blijven waar iedereen ze kan bewonderen. Zoals in een museum. Maar ook daar zijn ze niet helemaal veilig. Tenzij bezoekers uit Taiwan eerst de veters goed vastknopen en dan pas naar binnen gaan. Scheelt weer anderhalf miljoen dollar. Wat mij betreft : in de vuilcontainer met dat vernielde doek.
Moet ik treuren omdat een stel moordlustige idioten ergens in het Midden Oosten oude bouwwerken opblazen? Laat ik het zo zeggen : ik lig er geen mo(nu)ment van wakker. Uit stof geboren en tot stof wederkeren. Het zijn slechts dingen.
In Rusland ruimt men ook geregeld op. Maar dan gaat het om mensen. Critici van het regime zoals nu het geval is met de Oekraïense cineast Oleg Sentsov. De Russische aanklager heeft na lang nadenken bedacht dat Oleg nare plannen had. Hij moet van de Russen 20 jaar opgesloten worden; Oleg is staatsgevaarlijk. In Rusland schijten ze dus al in hun broek voor één cineast. Het Rode Leger ten spijt. Oleg Sentsov heeft geluk dat ie niet omgelegd is. Want dat is de reguliere manier in Rusland om met andersdenkenden om te gaan. Wat dat betreft is er weinig veranderd sinds Lenin en Stalin.
Hier in ons land worden ook geregeld mensen opgeruimd. Geliquideerd noemt men dat met een mooi woord. Het klinkt wat aangenamer dan door het hoofd of in de nek geschoten, maar het effect is hetzelfde. Het verschijnsel is bedoeld om de onderwereld wat overzichtelijker te houden. Denk ik. Het maakt het politiewerk gemakkelijker zou je denken. Maar de politie wil ook meer geld zien en werkt tot dan minder. Dat ze op die manier zichzelf ook al een loonsverhoging hebben gegeven (naast de reeds toegezegde), heeft nog niemand in de gaten. Totdat iemand in Den Haag een politiebureau opruimt.