woensdag 12 augustus 2015

Bami goreng en zo

in afwachting van de Bami
Kerrie groenten met tahoe
Ajam ketjap met aardappeltjes
Vanmiddag wierp ik een blik in onze koelkast. Dat was het gevolg van het idee dat vanmorgen tijdens het klussen kwam opborrelen : vandaag maar eens bami maken. Er lag paprika, een halve spitskool en een half blok tahoe (restanten van de gado-gado van zondag), anderhalve bol knoflook en een courgette uit eigen pot. Er lag ook nog een komkommer en een bakje met gebakken aardappeltjes van gisteren koel te wezen. In de vrieskast vond ik wat keiharde kipfilet, stijfbevroren kippenpoten en een zakje ijzige spekblokjes. In de voorraadkast liggen altijd wel uien en ja hoor : ook een pak bami!
Al snel had ik het menu in mijn hoofd zitten : bami met ajam ketjap (kip in ketjap-saus) en kerrie-groenten. Ik vond alleen nergens kroepoek en ook geen taugé. Hoera, ik mag weer naar de supermarkt!
Het is inmiddels half zes in de middag, het ruikt heerlijk in huis en ik hoef nu alleen nog maar de mie te koken en door het nog warme boemboe mengsel (boemboe voor bami goreng. knoflook, uitgebakken spekjes, gesneden ui, kipfilet in blokjes, gesneden spitskool en de taugé) te 'tjampoeren' en op te bakken.
De kerrie-groenten bevatten ook spitskool, taugé, de in blokjes gesneden courgette, de rode paprika (in reepjes) en de in blokjes gesneden tahoe. Ik heb er nog een fijn gewreven rawit (klein, doch zeer heet pepertje) en een stuk 'creamed coconut' aan toegevoegd om de kerrie geheel op smaak en pittig te maken. Toen was het theetijd.
Na de onderbreking heb ik de ajam ketjap recht toe recht aan gemaakt en daar de gebakken aardappeltjes aan toegevoegd. Ik heb er geen witte rijst bij. Wellicht morgen wel als er nog wat over is van de kerrie-groenten en ajam ketjap. Maar straks eerst lekker eten met wat kroepoek en zoetzuur van komkommer! Sambal baai? Misschien.