dinsdag 3 februari 2015

Straaljager stort neer in Leiderdorp -2-

Sinds een week heb ik contact met iemand in Leiderdorp, die onderzoek doet naar de crash van een Thunderjet straaljager op 20 juli 1955.
Hij, Marco, schreef mij over de verschillen tussen de officiële rapporten en mijn weergave. Zo wordt van officiële zijde gezegd, dat het toestel uit zuidelijke richting kwam en niet (volgens mijn waarneming) uit westelijke en een looping maakte voor het neerstortte. Ik heb het toestel in een rechte dalende lijn zien en horen neerstorten. Horen, omdat het na verdwenen te zijn achter een rij woningen opeens stil was. Ik heb geen rook of vuur gezien. Niet in de lucht en ook niet na de crash. Ik kon achteraf ook niet aan de hand van een sliert rook de vlucht van het toestel volgen.
Wat ook afwijkt is dat het rapport stelt, dat het toestel loodrecht is neergestort. Ook die conclusie komt niet overeen met mijn waarneming. Wat wel overeenkomt is het weer op die bewuste woensdag. Het was zeker geen zaterdag. Op die dag vloog namelijk een week eerder een toestel erg laag over Leiderdorp. Het feit dat mijn zus diezelfde dag met een aluminium strip thuiskwam (gekregen van een jongen die haar zei dat het van het neergestorte toestel was) maakt mijn verhaal compleet. Ze vertelde toen ook over de omgekomen piloot en het dak van de cockpit die beide in een weiland aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude waren neergekomen. Ik heb wat dat betreft ook geen zaken gezien die duiden op een schietstoel die door de lucht ging. Het waren zulke hectisch momenten en mijn buurmeisje gilde het uit van angst.
Misschien is een reconstructie op basis van mijn eigen waarnemingen een optie. Daarom vraag ik me nu af :
- heeft het toestel zich na de crash soms schuin de grond in geboord en niet loodrecht zoals beweerd wordt?
- was de vliegrichting in de rapporten de officiële of de feitelijke? Het toestel kampte in de lucht met problemen.
- is door de door mij geconstateerde vliegrichting (west-zuid) in combinatie met de snelheid van het toestel de schietstoel verderop terechtgekomen?
- wat heeft men aan wrakstukken in het gat teruggevonden? Het is al met al een flinke hoop metaal zo'n vliegtuig.
- heeft men op de juiste locatie gezocht? Bij een inslag onder een hoek lijkt mij dat het toestel zich op een zekere afstand van het gat zich in zuidelijke richting in de grond heeft geboord.

Ik ben benieuwd naar de bevindingen van Marco.