dinsdag 3 februari 2015

Een hondentelefoon

Stel dat er een Hondentelefoon ingevoerd wordt. Ik denk dat de lijn dagelijks rood gloeiend zal zijn vanwege de vele klagende honden.
Volgens mij zullen de meeste klachten gaan over de verzorging. Met het geregeld uitlaten en vooral het kwijtraken van energie bovenaan de lijst. De klagers zijn de bekende balkon- en/of tuinhonden of honden die heel erg kort uitgelaten worden. Je herkent het vast wel : even naar de overkant lopen, de hond opjutten dat ie als de sodemieter zijn behoefte moet doen en vervolgens vlug naar huis.
'...de hondenbelasting is betaald...'
Hopelijk klagen honden ook over het eten. Al zal dat niet direct voor de hand liggen. Immers, dat mensenvoedsel is veel lekkerder dan het hondenvoer. Dat zelfde geldt voor de socialisering. Over gehoorzamen en je netjes gedragen zal menige hond zich niet snel beklagen. Als een verwend kind opgevoed worden bevalt immers prima. Er zullen wel klachten komen over niet naar de dierenarts gaan en het uitblijven van verzorging van vacht, poten, oren enz.

Veel telefoontjes zullen komen van honden die bij broodfokkers gehuisvest zijn of daar vandaan komen.
'... ik hoef geen Hondentelefoon....'
Ik denk dat ook veel honden zullen bellen over het langdurig verblijf in een bench. Zo'n bench voor een volwassen hond beschouw ik als een paardenmiddel voor mensen die niet de moeite nemen hun hond op te voeden. Ze sluiten ook hun kids in de slaapkamer op, anders komen ze uit bed en gaan ze 's nachts de straat op.
Oké, wij hebben met Fenna ook een bench gebruikt. Die was in haar pup-periode haar verblijfplaats. Die vormde geen straf-, maar een rustplek. Ook overdag lag ze in de bench met geopende deur. Binnen een half jaar kon de bench naar zolder. Ze kon thuis blijven zonder te blaffen en/of te janken of de boel kaal te vreten. Allemaal een kwestie van trainen.
Neemt niet weg dat ook Fenna de hondentelefoon gebruikt zou hebben. Ze is een half jaartje bij een pleeggezin geweest. Ze miste ons erg.