woensdag 25 februari 2015

Een boiler slopen


Er lag weer een oude boiler. Hij is van koper, maar erom heen zit ander materiaal. De handel in gebruikte metalen wil per soort metaal de boel zo zuiver mogelijk hebben. Als dat niet het geval is, gaat de handelaar een korting op het gewicht toepassen. Die korting is altijd erg in zijn voordeel en dus heel erg in het nadeel van de aanleverende partij. Vaak is het heel grof natte vinger werk wat toegepast wordt. De oude boiler moest dus gedemonteerd cq ontleed cq gesloopt worden. De buitenkant is een dunne metalen mantel. Die heb ik met de slijptol even gesplitst. Daarna waren de helften er zo vanaf gepeld. De bodem en het deksel kon ik er zo vanaf trekken. De volgende stap was het verwijderen van het isolatieschuim. Omdat de ketel uitzet en krimpt tijdens gebruik, zit de isolerende jas niet echt stevig op het koper geplakt. Weer een kwestie van pellen dus. Dat doe ik met een vrij brede, oude houtbeitel. Het isolatiespul springt er van af.
De klus is bijna geklaard. Om fraude te voorkomen, eist de handel dat de ketel zichtbaar leeg is. Immers, als er nog water in zit is het kassa! voor de aanleverende partij en dat is volgens de handelaar nooit de bedoeling. En dus sla ik met een bijl een paar flinke openingen in de ketel.
Rest nog de boel opruimen en de kale boiler en het ijzeren omhulsel apart te houden. O ja, je kunt dit werk beter niet doen als het hard waait. Anders moet je stad en land aflopen om het isolatieschuim op te ruimen.