zaterdag 7 februari 2015

Op de groei gekocht?

Mike heeft zijn stationsfiets uit Groningen meegenomen naar huis. De fiets had zijn pa hier in Dronten gescoord voor weinig. In Groningen liep helaas geregeld de ketting eraf. Ik schreef dat verschijnsel eerst toe aan de vele aardschokken die de provincie teisteren, wanneer wij hier de gaskraan wat verder opendraaien.
een beetje ruim...
Maar net als in al die andere gevallen van schade, reageerde de NAM afwijzend en met dezelfde smoes op mijn claim : 'dat is niet onze schuld.' En dus was ik genoodzaakt het malheur zelf te verhelpen. Tijdens de controle moest ik onwillekeurig denken aan de tijd dat ik het met afdankertjes van mijn grote broer moest dan. Het leek namelijk alsof de ketting op de groei gemaakt was. Of wel : de ketting lag erg los op het voorblad (voor de leken = groot tandwiel).  Er bleef erg veel ruimte over als de schakels over het tandwiel lagen. Slijtage en opgerekt dus.
Bij een bouwmarkt waar ik toevallig toch moest zijn, kocht ik voor nog geen 7 euro een nieuwe, lange ketting. Een lange, want de fiets heeft 7 versnellingen met een derailleur. De oude ketting moest ik doorslijpen, omdat hij geen losse schakel had. Daarna heb ik de nieuwe gemonteerd en zie : hij viel mooi strak op de tanden.
Zo, nu kan de student de fiets weer meenemen naar Groningen.