maandag 2 februari 2015

De bunker in de Munnikenpolder

Ruigekade ter hoogte van Hoogmade
Samen met mijn broers bezochten we stiekem een oude bunker in een weiland van De Graaf. De bunker stond aan de oostelijke kant van de Hoogmadeseweg, zo'n beetje ter hoogte van waar later aan de A4 een benzinestation kwam.
Het was een kil en vochtig donker grijs blok beton met bovenin een ronde opening, waarschijnlijk bedoeld voor luchtafweergeschut. In de bunker zelf bevonden zich een paar kleine ruimtes met vergeelde muren. De bunker is rond 1942 gebouwd door de Duitse bezetter als onderdeel van een verdedigingslijn tussen Zoeterwoude en de kust. Het verhaal gaat dat de Duitse soldaten die daar gelegerd waren zich vriendelijk tegenover de lokale bevolking gedroegen.
De bouw van de bunker leidde tot het slopen van o.a. de pannenfabriek naast de Gereformeerde kerk aan de Hoofdstraat (waar later de Willem de Zwijgerschool werd gebouwd), zodat er een vrij schootsveld ontstond. Zodra we bij het weiland aankwamen, keken we eerst of er misschien anderen in of rond de bunker waren. Er kwamen daar meer jongeren om te spelen of in de Does te zwemmen. Maar ook voor andere zaken, die het daglicht niet konden verdragen. De bunker stond bekend als een liefdesnest voor stelletjes. Dus was het zaak, dat mijn moeder nooit te weten zou komen dat we daar geweest zijn.
Zicht op Leiderdorp vanaf Ruigekade
Dat geheim zou toch een keer per ongeluk geopenbaard te worden. Op weg naar huis troffen we eens een stelletje aan dat zich in tamelijk hoog gras vermaakte. We dachten als onschuldige kinderen dat ze aan het stoeien waren.... Toen ik thuis heel onschuldig daarover vertelde, sprong mijn moeder bijna uit haar vel. We kregen een week huisarrest en een verbod opgelegd. We mochten sindsdien daar nooit meer komen. Maar ja, dat kon een stel avontuurlijk ingestelde kwajongens niet ervan weerhouden toch stiekem die bunker te blijven bezoeken.
We liepen vanaf de Resedastraat naar de Hoogmadeseweg. Bij de begraafplaats volgden we het pad parallel aan de weg en gingen aan het eind naar rechts een tunnel onder de A4 door. Links stond een huisje met de tekst Ora et Labora, dat aan iemand met de naam Koolmoes behoorde. Rechtsaf, na het tunneltje, bevond zich een houten hek dat toegang verschafte naar het weiland waar de bunker stond. Even klimmen dus.
Waar de bunker is gebleven is mij niet duidelijk. De een zegt dat ie weggezakt is in het weiland. Een ander beweert dat het betonnen gevaarte ergens in opslag ligt in afwachting van betere historische tijden. Hoe dan ook, helaas heb ik geen foto's van die bunker.