maandag 16 februari 2015

Onze terrasoverkapping

Ja, ja, het wordt nog eens wat. Vorig jaar waren we begonnen met een pergola, voorzien van een luifel van een voortent, die tegen de buitenmuur aan was gemonteerd. Bedoeld om lekker buiten te kunnen zitten, ook als het regent of als het zonnetje heftig brandt.
De luifel is inmiddels vervangen door een grote golfplaat. Restte ons nog de zijkanten. Op Marktplaats zag ik dat iemand splinternieuwe zijwanden voor een partytent aanbood voor weinig. Geen ordinaire witte, maar ecru! Waterdicht en weerbestendig. Wat wil een mens nog meer?
Februari 2015, buiten in de zon!
Die twee zijwanden, waarvan een met raam, heeft Sonja na passen, meten, knippen en omzomen omgetoverd tot passende zijwanden. Het doek kan gemakkelijk gemonteerd en verwijderd worden. Het kan ook zo de wasmachine in. Een buurtbewoner was zo blij met mij, dat ik een grote plaat plexiglas mocht meenemen. Die ga ik gebruiken om de tweezitsbank aan de leuningzijde tegen weer en wind af te schermen.
En de  oude luifel?  Die is inmiddels in tweeën geknipt. De rail voor de pees zit er nog. We gaan de twee luifeldelen gebruiken als zonwering op het golfplaten afdak. Als het te warm wordt, trekken we de beide delen door de rail. Ze zijn schuin afgeknipt, zodat ze elkaar overlappen.
De uitdaging is iets te maken wat min of meer opgaat in het geheel en functioneel is. Dus voor ons geen robuuste, in het oog springende overkapping.
We hebben trouwens ook nog een enorm blik met verf staan speciaal om steigerhout mee te behandelen. Als de overkapping klaar is, kan ik het blik pas aanspreken. Dan komt er geen druppel regen meer op het houtwerk terecht.