zaterdag 21 februari 2015

Een ICT consultant

Via een min of meer klassieke loopbaanontwikkeling ben ik gegroeid naar de functie van ICT Consultant. Het groeipad kende niet alleen testen en opleidingen, ik moest ook in de praktijk bewijzen dat ik de functie aankon. Omdat ik in de detachering werkzaam was, bleef het niet beperkt tot adviestrajecten. Ik moest ook in staat zijn mijn uitgebrachte en overgenomen adviezen projectmatig uit te voeren. Ik moest ook eventueel meerdere projecten leiden bij verschillende opdrachtgevers (Projectmanager) en als interim ICT manager kunnen optreden. Veel consultants beperken zich tot het schrijven van dikke en vooral peper dure rapporten, waarvan de omvang menige opdrachtgever afschrikt. Dus de meeste van die schreeuwend dure rapporten liggen stof te happen in kasten en/of archieven.
Aan het eind van mijn advies schetste ik steevast een plan van aanpak, om het uit te voeren. Dat deed ik bij voorkeur op een flip-over, zodat men na mijn vertrek daar nog rustig naar kon kijken en over nadenken. Uiteraard met de mededeling, dat ik het project eventueel zelf zou doen. Dat laatste maakt het advies veel geloofwaardiger.
Ik heb voor grote nationale en internationale organisaties mogen werken. En al mijn projecten zijn binnen budget en planning opgeleverd.
Deze week vernam ik dat een soortgelijke consultant twee jaar bij de Nationale Politie is bezig geweest. Hij ontving daarvoor bijna 1,5 miljoen euro! Ongehoord en onvoorstelbaar dat men zoiets durft te doen. Kijk, die consultant is slim bezig geweest. Maar de overheid niet. Het inhuren van een consultant voor zoveel geld is al de eerste misstap. Dan weet ik dat er niet alleen een enorm gebrek aan kennis van de kant van de opdrachtgever betrokken is, maar ook dat het project zelf een martelgang wordt.
Vaak is het als consultant niets meer dan gewoon je boerenverstand gebruiken. Men huurt vaak liever mensen in omdat het inzetten van eigen mensen geregeld tot problemen leidt. Soms ook, omdat de vereiste expertise niet aanwezig is.
Ik ontving als Consultant (opgeleid volgens de toen geldende normen van het NGI) daarvoor zo'n 50.000 euro per jaar en een auto en telefoon van de zaak. Mijn werkgever hanteerde een tarief van 80 euro per uur voor mij. Dat vond ik toen al tamelijk hoog.