woensdag 25 februari 2015

Speciale E-bike banden?

Sinds kort heeft Sonja speciale E-bike banden op haar fiets. Ik kreeg daar een wollig commercieel verhaal over te horen en kon nou niet bepaald zeggen dat die banden een must zijn. Mijn conclusie wordt ondersteund door een paar testen die ik gelezen heb. Zelf ging ik er vanuit, dat met name de rolweerstand een belangrijke rol zou spelen. Maar in menige test wordt op dat punt geen meting en/of vergelijking met een gewone fietsband gedaan. Wat mij wel opviel in de testen was, dat al die e-bike banden minder grip hebben op met name nat wegdek.
goedkoop : zonder achterband
Dat wordt dus op je bek gaan met speciale banden. De testen van de e-bike banden vonden het anti lek niveau en de slijtvastheid belangrijker. Dat is bij een gewone band toch zeker ook belangrijk? Het demonteren en weer monteren van banden van een e-bike is niet bepaald heftiger dan van een gewone fiets. Als extra geldt, dat ik wat stekkertjes moet los- en vastmaken.
Er zitten nu dus speciale e-bike banden op haar fiets. Maar het is niet merkbaar tijdens het trappen. Dat gaat nog steeds net zo zwaar, terwijl een Gazelle juist zo lichtvoetig overkomt. Het zal wel weer zo'n commerciële modegril zijn met die banden, net als met schoenen. Vroeger waren schoenen gewoon hoge, lage of werk schoenen. En dan waren er nog gympen. Tegenwoordig vraagt men : gaat u wandelen, bergen beklimmen, hardlopen, gewoon gymmen of buitengewoon gymmen, fietsen, vissen (met gewone of werphengel?), werken (binnen of buiten of beide?), de hond (groot of klein?) of de kat (verder alles goed met u?) uitlaten, snelwandelen, sprinten, naar een feestje of wegrennen? Nou, wat mij betreft het laatste dus.