dinsdag 3 februari 2015

Ed Kraak overleden


Vlnr. Pa, oom Ed en Clifford
Gisteren kreeg ik te horen dat oom Ed Kraak is overleden. Een verlaat bericht, want men kon geen adresgegevens van ons vinden. Ik heb geregeld contact met oom Ed en tante San gehouden. We hebben hen een paar keer bezocht. Zowel voor als na de verhuizing naar een appartement aan de Aaltje Noordewierlaan in Leiden. Daar woonde ook tante Dien. Ik hoorde dat ook zij is overleden. Ik ontmoette haar een paar keer bij oom Ed en tante Sannie.
Eigenlijk is het helemaal geen familie van ons. Maar naar Indisch gebruik wordt elke volwassene die geregeld op bezoek kwam met oom of tante aangeduid.
Oom Ed als roerganger op de Dolfijn
Net als pappa heeft ook oom Ed weinig losgelaten over zijn (oorlogs)tijd bij de Onderzeedienst. 'Dat kan je beter niet weten', zei hij mij eens. Hij heeft mij wel wat verteld en over mijn pa, in de tijd dat ze collega's waren op de O21. Zelf heeft oom Ed veel patrouilles gevaren aan boord van Hr.Ms. Dolfijn in het Middellandse zeegebied.
Veteraan oom Ed is met militaire eer in Leiden begraven op Rhijnhof. Daar bevinden zich ook de graven van tante Dien, tante San en mijn broer Joop.