woensdag 17 december 2014

Viva Cuba, viva Obama!

Curaçao 1962
Eindelijk is het zover, de VS gaan hun betrekkingen met Cuba normaliseren. Ik had gehoopt dat het al na de val van de muur zou gebeuren, of nadat Fidel Castro zijn broer naar voren had geschoven. Maar nee, waar een groot land klein in kan zijn. Laten we wel zijn , Cuba een bedreiging voor de VS? De situatie had veel weg van die tussen het grote China en het eiland Formosa (Taiwan / Republiek China).
Begin jaren 60 zag het er even naar uit dat er een heuse oorlog zou uitbreken tussen de VS en de USSR, toen het laatste land raketinstallaties op het eiland voor de kust van de VS inrichtte. We woonden toen op Curaçao. De spanning was behoorlijk merkbaar.
Stilletjes had ik gehoopt dat Obama tijdens zijn eerste ambtstermijn al een eind zou maken aan de kille relatie. Maar er was blijkbaar meer tijd nodig. Het zal vooral Cuba goed doen. Al was het alleen maar vanwege al die schitterende Amerikaanse oldtimers die daar rondrijden. Voor veel verzamelaars en restaurateurs van dat soort vehikels is Cuba een waar paradijs! Maar eerst gevangenen uitwisselen. Die waren eerder de Havanna sigaar.