maandag 22 december 2014

De luifel eraf!


Er staat al een aantal dagen een flinke bries. Wat zeg ik? Van tijd tot tijd zelfs zware windstoten! De luifel klappert flink, maar heeft het keurig uitgehouden. Hij heeft ook naar volle tevredenheid dienst gedaan gedurende de zomermaanden. Lekker in op het plaatsje (op het zuiden) in de schaduw zitten en tijdens regenachtige dagen ook nog eens droog.
We zijn wel erg snel gaan wennen aan dat demontabele afdakje. De luifels was een eerste stap richting een afdakje. Een tijdelijke oplossing om de warmte op de achtergevel te bestrijden en in de schaduw buiten te kunnen zitten. Vanmiddag hebben we de luifel weer verwijderd.
De pergola constructie ga ik binnenkort verder voorbereiden op het aanbrengen van golfplaat. De bedoeling is dat de luifel ook daarna ingezet kan worden als zonwering. Dat betekent dat ik hier en daar een en ander moet aanpassen. Zo zullen de ruiters anders gemonteerd moeten worden. We overwegen voor het gebruiksgemak de enorme luifel (6.00 x 2.50 meter) in tweeën te knippen. De punt gaat er dan ook uit, want hij moet straks vlak op het afdak liggen. Een ander voordeel is, dat zo'n helft dan in de wasmachine kan. Hij hoeft toch niet meer waterdicht te zijn.  Ik moet wel iets bedenken om de rail waar de pees doorheen getrokken wordt, weer te kunnen gebruiken. Er is hier erg weinig ruimte onder de dakgoot, die net boven het kozijn uitkomt. Tom Poes, verzin een list!