woensdag 24 december 2014

Mamma's keuken -4-

Olievlekken op het terras....
Afgezien van onze stiekeme kook- en bakactiviteiten in mamma's keuken, maakten we ook op een andere manier gebruik van haar kookvertrekje. Als kinderen maakten we zelf ons speelgoed. Het materiaal, hout en spijkers, zochten we op bouwplaatsen in de buurt. Pa had een kleine minimaal gevulde gereedschapskist. Bij gebrek aan het juiste gereedschap, doken we dus de keuken in.
Gevolg was dat mamma kromme vorken, botte messen of messen met bramen en vreemd uitziende scharen tussen haar keukengereedschap aantrof. Met alle gevolgen van dien. Ze zag ons geknoei ook in die gevallen, waarin we ons best hadden gedaan om de boel weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Maar de klappen met de hamer op verbogen messen bleken toch niet helemaal de goede oplossing te zijn.
moeders föhn : handig gereedschap!
Later, in onze tienertijd, kookten we op haar gasfornuis de kettingen van onze brommers uit. Dat gebeurde in een blik van Castrol, waar speciaal vet voor de ketting in zat. Dikke walmen rook stegen op van moeders gasfornuis. Ondanks het gebruik van de afzuigkap, rook mamma telkens weer onze kookkunst. Die kap werd trouwens alleen door ons gebruikt. Een pan van mamma gebruiken om motorolie in op te vangen, was ook niet echt een goed idee. Ook al hadden we hem na gebruik (op onze manier) gewassen, mamma rook onraad als ze in die pan iets aan het koken was.
Racing Indo's
Op haar fornuis droogden we ook onze bougies. We hielden ze boven een gaspit, nadat het bromfietsblokje weer eens was verzopen. Kortom, de keuken geurde geregeld als een werkplaats van een drukke bromfietszaak. Op het terrasje achter het huis, waren de tegels voorzien van olievlekken. Een kwestie van omkeren...
Maar er werd ook echt gekookt. Door de jongens. Als mijn ouders een week of wat weg waren (naar mijn zus in Duitsland), kookten we om beurten. Een van mijn broers had weinig trek in koken. Zijn aanpak : gewoon een blik in een pan leegkieperen, aardappelen in een andere pan, de boel laten koken en klaar! Daar hadden de anderen helemaal niets mee. Het was net iets te veel Hollands....