dinsdag 16 december 2014

Lelystad op afstand


Zoals ik al vaker schreef, is het in Lelystad telkens weer net niet af. Zodoende is het telkens weer niet goed. Alsof men telkens drie in plaats van de vereiste vier wielen onder een kar plaatst.
In de sociale media wordt negatief gereageerd op de opzet van de kerstmarkt in Lelystad. Foto's laten een grote lege ruimtes zien met hier en daar een kraampje of een weggewaaide kerstbal. Hoera, een Kerstmarkt! Maar dan wel conform de bekende aanpak van die stad.
Men heeft nog steeds niet in de gaten dat een dergelijk evenement gezellig moet overkomen en dat afstanden tussen kramen enz. niet al te groot moeten zijn. Ik zou kiezen voor een compacte opzet, vergelijkbaar met de weekmarkt. En niet de hele stad gebruiken, zodat er grote open ruimtes ontstaan. Dat maakt de boel erg kaal, ongezellig en dus onaantrekkelijk.
Volgens mij (maar wie ben ik?) is dat ook de reden, waarom Lelystad (met name het centrum) voor toeristen niet aantrekkelijk is : de afstand. Het ligt ver van attracties als Bataviahaven, Oostvaardersplassen en Aviodrome, terwijl het vervoer naar het centrum vanuit die locaties ronduit slecht is. Dus dan maar met de auto. En daar is het centrum, waar men nog steeds niet gekozen heeft tussen de auto of het ov en de fiets, ook niet op berekend.
Men wil cruiseschepen laten afmeren in de Bataviahaven. Leuk voor Bataviastad de lokale horeca en het museum. Maar volgens mij niet voor het centrum. Tenzij pendelbussen worden ingezet, met zingende en/of goochelende chauffeurs.