woensdag 10 december 2014

Een extra radiator aansluiten

oud en nieuw...
De wc in dit huisje is in de koude periode net een vrieshok. Er zit een ventilatiekanaal in het plafond, dat loodrecht door het dak in een pijp eindigt. Gevolg is dat er vaak een koude trek via de pijp de wc binnenkomt. Een veel gehoorde klacht van de senioren hier. Het voordeel van die koude wind is wel dat degene die daar zit, het niet lang volhoudt. Tenzij men een winterjas heeft aangetrokken. Hoe dan ook, voor een seniorenwoning een onbegrijpelijke situatie.
Onze zoon heeft het probleem keurig opgelost. In de ventilatiepijp is een terugslagklep gemonteerd, zodat de lucht alleen naar buiten kan stromen. Op het kanaal is een ventilator aangesloten, die met een aparte schakelaar bediend kan worden. Op de ventilator zit ook een mechanisme wat ervoor zorgt, dat hij nog een tijdje blijft draaien nadat de schakelaar omgezet is. Rest nog de kou in kamer 100.
Zoon Ben heeft een kleine radiator geplaatst en de aanvoer- en retourleidingen aangelegd tot in de badkamer.
Daar ben ik vanmorgen mee verder gegaan. Het is de bedoeling de leidingen aan te sluiten op de bestaande situatie in de badkamer. Vanmorgen ben ik zover gekomen, dat het nu een kwestie van sleutelen is. De nieuwe leidingen zijn op maat gesneden en gebogen. Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar het zit. De nieuwe koppelingen zitten erop. Rest nog de oude 15 mm leidingen vervangen voor een stuk 22 mm, de cv in de badkamer opnieuw aansluiten en de boel goed aandraaien. Voor dit klusje moet de cv even afgetapt worden. Omdat ik twee bestaande 22x22x15 koppelingen moet vervangen door 22x22x22 exemplaren, denk ik dat ik dat maar volgende week doe. Dan is Ben namelijk vrij....