woensdag 10 december 2014

Telkens weer dat MOETEN -2-

Niet alleen thuis, ook op werk kwam ik mensen tegen die vonden dat ze zoveel moeten doen. Wat dat betreft heb ik aardig wat dolgedraaide collega's de ziektewet in zien gaan. Vaak was het hun eigen schuld.
Ik had ook nogal eens te maken met leidinggevenden, bij wie opdrachten als poepen opkwamen zetten. Voor hen ah dik de nare gewoonte hun verzoeken te noteren. Sommigen kwamen in een uur wel vijf keer langs met een 'verzoek'. Ze werkten chaotisch. Als ik me zou laten meeslepen, dan was ik ook in korte tijd in de ziektewet terecht gekomen met de indicatie 'overspannen' of 'overwerkt'.
chaos

Als zo'n chaoot weer aan mijn bureau stond, liet ik hem het lijstje met zijn opdrachten zien. Dan mocht ie zelf kiezen welke ik wel en niet zou doen. Ik bedoel : hij heeft een probleem, ik niet. Het wordt pas mijn probleem, als ik achter hem aan zou gaan hollen om aan al zijn ad hoc wensen te voldoen.
Ordnung muss sein
Een directeur vroeg mij eens een verkoopoverzicht van een bepaalde klant. Hij zou binnen een halfuur vertrekken. Het produceren van zo'n overzicht duurde in die tijd (jaren 70) anderhalf uur.  De afspraak stond al twee weken in zijn agenda. Moet ik me dan over de kop gaan werken, omdat meneer zijn werk niet georganiseerd heeft? Nee! Zelfs niet voor een directeur.
Een werkdag heeft 8 uur. Als je effectief 6 uur bezig bent is dat genoeg. Genoeg om niets te moeten en net niet gek te worden.