maandag 29 december 2014

Nieuwjaarskaartjes lopen

Ze zijn hier ook al aan de deur geweest. In de tijd dat ik nog met folders liep te zeulen in Lelystad Haven, was het tegen het eind van het jaar steevast Nieuwjaarskaartjes afgeven. Geadviseerd werd om dit keer niet de folders zomaar in de bus te gooien, maar om aan te bellen. Vervolgens moest ik dan zeggen : "Goedendag! Uw bezorger wenst u fijne feestdagen!" En dan moest ik de folders met het kaartje overhandigen en afwachte hoe er gereageerd zou worden. Het lastige was te bepalen wanneer ik dat zou doen. Overdag of 's avonds? Ik deed het dus 's avonds.
In veel gevallen kreeg ik een euro per adres. Er waren bewoners die alleen "dank je" zeiden en vervolgens de deur weer dicht deden. Sommige deuren bleven gesloten ondanks dat er mensen in huis waren. Er waren ook mensen die nooit contant geld in huis hadden. Ik zei een keer voor de grap : "U mag ook pinnen". Maar toen bleek de bankpas zoek....
Anderen beloofden "De volgende keer als ik u zie, krijgt u iets" Dat 'iets' bleek later een opgestoken hand of een vriendelijk knikje. Sommigen deden dat elk jaar!
En uiteraard waren er ook die beweerden dat ik al aan hun deur geweest was.
Van de adressen die niet opendeden hield ik een lijstje bij. Ik beperkte mijn rondgang tot twee keer, want anders zou het op bedelen gaan lijken. Vaak was het achter de gesloten blijvende deuren een huishouden van Jan Steen. Logisch dat ze door al die troep dan niet bij de voordeur konden komen.
Van de ruim 300 adressen gaf zo'n 3/4 dus een euro. Er waren ook uitzonderingen. Die gaven 5 euro. Dat waren mensen die zelf ook folders hadden gelopen of wier kinderen dat deden. Die wisten hoe het is om in alle weersomstandigheden trouw elke week de folders te bezorgen. Omgerekend leverde het bezorgen van folders mij zo'n 4 euro per uur op. Da's dus ook maar een fooi.