donderdag 11 december 2014

Amerika en geweld

Dat de Amerikanen hun gevangenen martelen, was al veel langer bekend. Het gebeurt niet alleen in Guantanamo Bay. Ook in gevangenissen buiten de USA (zelfs in het 'beschaafde' Europa) waar terreurverdachten onder Amerikaans toezicht vallen. En eerlijk gezegd, had ik niet anders van de Amerikanen verwacht. Het begint al met de opvoeding. Het is mij opgevallen dat binnen Amerikaanse gezinnen het vrij normaal is dat kinderen elkaar en ouders slaan. Agressie hoort er blijkbaar gewoon bij. Ouders laten kinderen omgaan met vuurwapens. Ze krijgen ook schietlessen, terwijl de kids hier nog met een kleurplaatje bezig zijn.
Tel daarbij op de prestatie gedreven maatschappij. Men vecht zich letterlijk door het leven en is bereid desnoods over lijken te gaan om te scoren. En als je kwaad bent, ga je thuis je vuurwapen uit de kast halen.
Verborgen onder de oorlogsdekens van Vietnam, Afghanistan en Irak, zijn veel oorlogsmisdaden begaan door Amerikanen. Ook in WO 2 hebben Amerikanen (en bondgenoten) flink immoreel huisgehouden.
Alleen in gevallen die men echt niet in de (inter)nationale doofpot kon proppen, zijn aanklachten ingediend. En we weten inmiddels wat die in de meeste gevallen opgeleverd hebben : vrijspraak. Vaak heb ik het gevoel, dat in situaties van oorlog, oproer, zogenaamde nationale veiligheid  enz. Amerikanen de kans grijpen om zich met hun wapens lekker uit te leven.
Het is opvallend, dat de Amerikaanse politie met name negers nauwelijks met een taser onschadelijk maakt. Men schiet liever met een vuurwapen of desnoods wurgt men iemand. Maar een taser gebruiken doen ze opvallend genoeg alleen als het om blanken gaat. En als het dan toch een neger betreft, dan wordt de taser als moordwapen ingezet. Dan wordt een (vaak weerloze) zwarte arrestant geheel onnodig soms wel 5 tot 10 keer beschoten. De taser wordt zelfs gebruikt tegen kinderen die nog jonger dan 10 jaar zijn! Het geeft aan hoe de gemiddelde Amerikaanse politieman tegenover zijn medemens staat.
Het nationaal afgrijzen dat loskomt als een Amerikaanse tiener op een school om zich heen heeft geschoten, vind ik nogal hypocriet. Het spiritueel arme Amerika is immers het land van drugs / medicijnen, stress, agressie, racisme, discriminatie en vuurwapengeweld? Daar horen dit soort schietpartijen (helaas) ook bij.