vrijdag 29 september 2023

Stikstof

Ons landje kapt jaarlijks duizenden bomen. Ergo : meer stikstof. Veel van dat gekapt hout verdwijnt in bio massa centrales. Ergo : nog meer stikstof.  Boeren die met hun bedrijf naar andere landen vertrekken mogen daar meer stikstof produceren. Al de privé en zakelijke vluchten van onze politici veroorzaken ook erg veel stikstof. Een uurtje vliegen produceert net zoveel, als een auto op gewone brandstof in een jaar.
Al eerder heb ik me uitgelaten over de vraag in hoeverre het 'wolken zaaien' ons weer beïnvloedt. Die activiteit wordt bewust buiten het 'klimaat- / stikstofprobleem' gehouden.
Ik vind het overigens een slechte zaak dat mensen zo in de natuur ingrijpen. Tot op heden is dat alleen maar fout gegaan. Plagen van dieren, planten en (te veel) mensen (immigratie).
Wolken zaaien. Bij het opwekken van regen worden grote hoeveelheden droog ijs in de atmosfeer verspreid. In de derde klas van het Lyceum kreeg ik tijdens de les Scheikunde wat uitleg over droog ijs ook wel koolzuursneeuw genoemd. Het is de vaste toestand van.....koolstofdioxide. Dus CO2!
Dat goedje wordt met tonnen door diverse landen in de lucht verspreid. Om vervolgens naar de boeren enz. te wijzen als vervuilers. En natuurlijk ook naar onze vijandige wereldbewoners zoals de Chinezen en de Russen. Maar welk landje liep ooit voorop in die ontwikkeling? Nederland was een van de eerste landen die het weer probeert te manipuleren. Maar het is de VS die daarin tegenwoordig vooroploopt.