maandag 25 september 2023

Even afstemmen

Niets te doen? Er is altijd iets te doen! Mijn ervaring met mensen die beweren niets te doen te hebben, is dat ze of van nature lui of niet creatief zijn. Want er is altijd wel wat te doen. Vanmorgen was ik klaar met wat kleine klusjes in de caravan en in de loods.
Maar buiten had ik al eerder gezien, dat de coniferen haag gesnoeid moest worden. Er ligt genoeg tuingereedschap in de loods, om dat klusje te gaan klaren. Het was maar goed, dat ik vooraf het verlengsnoer voor de heggenschaar controleerde. Het snoer bleek deels al een knipbeurt ondergaan te hebben! De schade bevond zich vlakbij de stekker, die het dichts bij de schaar komt. Die heb ik er maar subiet afgeknipt, om het gebruik van de kabel op voorhand uit te schakelen. Ik ga er een nieuwe stekker opzetten.
Gelukkig lag er nog een ander snoer, dus kon ik mijn plan doorzetten. De heggenschaar maakte erg veel lawaai en was nogal bot. Het was alsof er kapotte lagers in dat ding zaten. Wat een knikkerbak geluid zeg!
Maar goed, het is me gelukt de haag te fatsoeneren. Intussen was Sonja ook gearriveerd, dus was het tijd voor de koffie. Onder de koffie in de zon, bespraken we de haag. De vraag was of ik hem aan de kant van de buren ook zou moeten knippen. De haag staat weliswaar niet op hun grond, maar we wisten niet wat de buren gewend waren. Ik besloot het hen te gaan vragen.
Tijdens het gesprek met de buren vernam ik, dat zij de haag aan hun kant snoeien. Hoera! Van het een kwam het ander en hoorde ik hun op- en aanmerkingen met betrekking tot de afscheiding. Die bestaat voor de helft uit een schutting en voor de helft uit de haag. Ze waren zonder enig overleg neergezet.
Achterin staat de schutting zo'n 10 cm buiten de erfgrens op de grond van de buren. Aan de voorzijde staat de haag zo'n 20 cm van de erfgrens vandaan op eigen grond. De lijn is dus wat scheef uitgezet, wat overigens door de buren niet als vervelend en/of onacceptabel ervaren wordt. Ik heb ze gevraagd wat ze zelf het liefst zouden willen. Hun gezichten klaarden direct op. Ik kreeg te horen, dat de overigens mooie schutting twee scheve betonnen palen kent. Die waren mij niet opgevallen. Volgens de buren werd voor het plaatsen van de palen een veel te grote grondboor gebruikt. Daardoor kregen de palen erg veel ruimte in de grond. De haag zagen ze liever verdwijnen en plaats maken voor een soortgelijke schutting, maar dan lager.
Toen ik later de schutting controleerde, zag ik inderdaad twee slordig scheef geplaatste palen. Ze stonden niet in lijn met de rest. Ze vormen samen een leuke klus : rechtzetten. Ik heb het idee, dat onze zoon ook wel van die haag af wil. Het lijkt mij het beste om bij een eventuele aanpak van de erfafscheiding vooraf met de buren in overleg te gaan. Tenzij hij op de tv wil komen in een aflevering van de Rijdende Rechter.😅