woensdag 13 september 2023

Neokolonialisme

Nederland heeft onlangs wat gestolen spullen teruggegeven aan o.a. Sri Lanka en Indonesië. De diefstallen vonden plaats tijdens de koloniale overheersing. Het is slechts een zeer klein deel van het totaal. Meer Europese landen doen dit. Behalve Engeland. Er zijn meer gestolen spullen in de handen van de overheden. Uit een recentere tijd, nl. de Tweede Wereld oorlog. Het zijn Joodse bezittingen die door de nazi vriendjes (waaronder politici en ambtenaren) in die periode gestolen zijn. Het retourneren van de gestolen goederen, verloopt erg traag. De dieven en helers worden nog steeds beschermd.
Het Westen probeert de opstandige Afrikaanse landen weer in het moderne slavernij gareel te krijgen. Landen als Mali, Niger, Burkina Faso, Somalië, Zimbabwe zijn te belangrijk (vanwege hun grondstoffen) om als bronnen te verliezen. Niger heeft de prijzen van goud en uranium flink opgeschroefd. Voorheen werd daar door met name Frankrijk een schijntje voor betaald, nog geen euro per kilo. Nu loopt de prijs op tot enkele honderden euro's per kilo. Frankrijk heeft decennia lang op zeer goedkope wijze atoom energie geproduceerd. Er gaan geruchten als zou Frankrijk een troepenmacht opbouwen om in elk geval Niger binnen te vallen. Uiteraard met goedvinden van Amerika en dus ook de overige NAVO landen. Mocht dat gebeuren, dan breekt er op het Afrikaans continent een grote oorlog uit. Er zijn Afrikaanse landen, die Niger militair zullen steunen en er zijn tegenstanders. Zal er straks sprake zijn van een Vietnam-achtige oorlog?
De voormalige senaatvoorzitter van Gabon is gearresteerd. Hij stond op het punt het land te verlaten met een koffer vol geld.
Neokolonialisme is iets wat ons landje ook bedrijft. Een voorbeeld is het omgaan met de stroom migranten. Voor een paar miljoen per jaar laat Rutte c.s. het vuile werk over aan Tunesië. Nou, dat land weet wel om te gaan met de migranten. Ze worden de woestijn ingejaagd. Rutte c.s. blij; weer een probleem opgelost.