dinsdag 26 september 2023

Verplicht oogsten

politieke appels
Afgelopen periode heb ik geregeld appels gezien, waarvan ik al vanwege de buitenkant kan zien dat ze niet lekker zullen zijn. Ze zijn vel te vroeg geplukt. Ze niet bijna rijp, maar gewoon onrijp. Er waren er ook die na het doormidden snijden van binnen bruin bleken te zijn. En dus niet een uit de zak, maar de meeste. Die appels zijn of slecht geconserveerd of te laat geplukt. Oogsten is een vak.
Een vak dat ik niet bepaald bij de ambtenarij zou gaan zoeken. Toch bepalen zij wanneer er geoogst moet worden. Ook weer zo'n gril van het stikstofsprookje.
Dus moeten nog deze week de aardappels uit de grond. Niet dat ze daarvoor rijp zijn, maar omdat ambtenaren dat vinden en die bevinding op papier gezet is ('kijk, hier staat het : voor 1 oktober!'). Ik heb altijd gedacht dat de boeren daar zelf het meeste verstand van hebben. En dus komen er minder, kleinere en wellicht minder smakelijke aardappels op de markt. Een soort veevoer. Dat betekent ook een lagere financiële opbrengst voor de boeren.
Mijn boerenverstand stelt mij de volgende vraag : Wat gebeurt er wanneer een boer vertrekt naar een ander land? Dat land zal altijd minder regelgeving hebben dan Nederland. Met gevolg dat de geëmigreerde boer 'gemakkelijker' zijn bedrijf zal gaan uitoefenen. Wordt daarmee het milieu geholpen? Nee, eerder zwaarder belast.
Als ik zo om me heen kijk dan past dit soort maatregen in de WEF trend : de boeren moet kapot en de consumenten moeten anders eten. Het heeft werkelijk niets met de natuur te maken, maar alles met een Duitser, een nakomeling van een nazi, een witte boorden-Hitler die alles en iedereen naar zijn hand wil zetten. En weer capituleren er politici voor een Duitser.