vrijdag 29 september 2023

Geen sper oplooprem?

Het is mij opgevallen, dat bij het achteruitrijden met de caravan afremt. Ooit hadden we een caravan waar een sper op gemonteerd was. Die moest ik met de hand bedienen, alvorens achteruit te rijden. Zodra ik weer vooruit reed, liet de sper los.
Er is ook een ander systeem op de markt gekomen, die automatisch de remmen zo goed als buitenwerking stellen bij het achteruit rijden. Het is een mechanisme dat gekoppeld is aan de aflopende remschoen. Ik weet dat bij deze caravan in de trekstang een veer gemonteerd is. Het kan zijn dat ie wat slap geworden is, waardoor hij bij het achteruitrijden te snel ingedrukt wordt. Met afremmen als gevolg. Als de caravan ontkoppeld en de stand ingedrukt is, komt ie ook niet vanzelf weer uit de remstand. Tijdens het demonteren van de oude koppeling (ik heb er een antislinger exemplaar opgezet), heb ik verder geen speciaal mechanisme gezien.
Ik overweeg zelf maar eerst even in de remtrommel te gaan koekeloeren. Misschien is er wat mis met het automatisch systeem. Zo niet, dan ga ik zelf een handbediende sper te maken en die op de dissel monteren.