woensdag 29 mei 2019

Veteranen en PTSS

Omdat ik toevallig in een flits een YP408 door het beeld zag rijden, ben ik er toch maar even voor gaan zitten. Voor het programma over veteranen die last hebben van trauma's (PTSS). Wat mij direct opviel was de uitspraken van veteranen over hun inzet en werkgever, het ministerie van Defensie. Zij gaven aan nauwelijks (psychisch) voorbereid te zijn geweest op uitzending, dat de uitrusting verre van professioneel was en de psychische nazorg ontbrak. Allemaal zaken die aangeven, dat ons land niet in staat is een militaire organisatie aan te kunnen.
Veel verschijnselen waar zij last van hadden herkende ik wel, vanwege mijn eigen trauma's. Zoals situaties en/of mensen uit de weg gaan om jezelf te beschermen, de zin van het leven niet meer zien en vooral : niet begrepen worden.
Jammer, dat al vrij snel een van de veteranen afhaakte. Naar mijn gevoel ook weer vanwege onbegrip. Tijdens een groepsgesprek zei hij dat hij vanuit de maatschappij op een herkenning en erkenning van zijn situatie zat te wachten. Dat resulteerde in een kleine discussie, waarop de man afhaakte. Logisch, want in zo'n psychische toestand zit je niet op een discussie te wachten. Men had hem beter zijn woordje kunnen laten doen; stoom afblazen, je ei kwijt kunnen. Jammer dat de coach (blijkbaar geen ex-ptss patiƫnt) daar de plank missloeg.
Al kijkend was ik blij dat ik geen missie heb hoeven mee te maken.