donderdag 16 mei 2019

Huawei spionage?

Opeens verschijnt het bericht dat de AIVD beweert dat Huawei mogelijk betrokken is bij bedrijfsspionage. Opeens? Nee hoor. Het bericht begint in Amerika, waar Trump de Chinezen onder druk gezet heeft vanwege de goedkope producten die China naar Amerika exporteert. De AIVD heeft al een 'slachtoffer' gevonden, maar moet nog een akkoord bereiken met een van de vier telecom hier bedrijven. Zeg maar een deal sluiten. Misschien in de geest van 'als jij meespeelt, krijg je een een deel van de 5G taart'.
Om de Amerikaanse economie te beschermen, moeten de Amerikanen meer Amerikaanse producten kopen. Binnen deze strategie, probeert Amerika via onder andere het aanpakken / zwartmaken van elektronica gigant Huawei zijn doel te bereiken. De link tussen elektronica / netwerken en spionage is eenvoudig te maken. Omdat ons landje gewoonte getrouw achter Amerika aanhobbelt, heeft de AIVD een opdracht gekregen : pak Huawei aan!
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar Huawei het 5G netwerk wel mag aanleggen. Je zou zeggen : dat is hun keuze. Nee dus, want nu dreigt Amerika Duitsland met sancties. Frankrijk wil Huawei ook niet op voorhand weren bij haar 5G plannen. De Amerikaans bemoeienis komt erg ziekelijk over. En wat spionage betreft, slaat Amerika alles. Ik hoef enkel te verwijzen naar Google en Facebook. Amerika wil hoe dan ook de wereld gaan regeren. En men maakt ons bang voor de Russen?