dinsdag 14 mei 2019

Daffodil / Daf 33

Iemand presenteerde een foto van een Daf 33 op een social media. Ik reageerde met de opmerking, dat ik ook in zo'n auto gereden heb. Als extra, de plaatser van de foto is woonachtig in Belgiƫ, maakte ik melding van het imago van deze Daf in ons land. Omschrijvingen als 'truttenschudder' en 'jarretelaandrijving' (vanwege de aandrijfriemen) en 'auto voor bejaarden' vierden hier in die tijd hoogtij. Nou, dat had ik dus beter niet moeten schrijven. Ik kreeg twee Belgische vrouwen over me heen. Da's wat anders dan een bak Vlaamse frieten.
Ze reageerden in het Frans nogal primair alsof ik hen beledigd en of aangevallen had. Het was gelijk verontwaardigd lelijk doen. En toch ging het maar over een oud autootje, een Daf 33. Maar ach, oude vrouwen en een Dafje. Familie van hen was /is Daf dealer, maar helaas kenden de vrouwen dit Nederlands product en zijn imago hier niet.
De eigenaar van de foto suste de boel, maar tevergeefs. Ik hem maar een link gestuurd over het imago van de Daffodil annex Daf 33 hier in ons landje waar dat ding geproduceerd werd. Om aan die vrouwen te laten zien. Tja, de maandag is niet ieders favoriete dag. Kom op zeg : een nieuwe week met nieuwe kansen, dames!
Zelf heb ik in de combi gereden. Ik deed toen wat transportdiensten voor Vihamij Buttinger in Sassenheim begin jaren 70. In Leiderdorp reden o.a. een kapper en een fietsenmaker in zo'n Daf. En hoe! Met zo'n angstige instelling zou ik nooit achter het stuur willen kruipen. Een broer van mij is door zo'n Daf coureur aangereden. Dat was een zeer slechte zaak.
Toch werd de Daf ook op sportief gebied ingezet. In rally's en races. Ik herinner me nog dat men de variomatic versnellingsbak in een heuse racewagen had gemonteerd. Maar ja, zonder Max was het project op voorhand tot mislukken gedoemd. Uiteindelijk greep Volvo in.