donderdag 9 mei 2019

De onzin rond gasloos

Opeens moeten we aardgasloos gaan leven. Nou ja, opeens. Conform de gewoonte van Nederland heeft de overheid in de jaren 60 de waarschuwingen over de gevolgen van de gaswinning in Groningen altijd van tafel geveegd. Maar nu de realiteit aangetoond heeft dat de waarschuwingen terecht waren, wil men van het aardgas af. Dat idee sluit wel keurig aan op het klimaatverhaal. Vreemd is wel, dat andere westerse landen juist meer op aardgas gaan inzetten. Zo gaat Duitsland het tekort (Nederland draait de gaskraan immers dicht) van zo'n 30% compenseren door import uit..... Rusland! Je weet wel, het land van Poetin dat we graag zwartmaken en boycotten.
Afgezien daarvan neemt het gebruik van gas in Europa en wereldwijd toe. Dus wat is dan het effect van een Nederlandse maatregel? Al eerder schreef ik over meneer Rotmans met zijn oogkleppen en oordoppen verhaal over het klimaat. Meneer Rotmans is wat mij betreft niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk op zijn achterhoofd gevallen. Hij beweert ook de enige te zijn die verstand heeft van het klimaat. Daarom wil hij niet in discussie met andere deskundigen. Sorry hoor, maar dan ben je tamelijk ver heen; koekoek dus.
Zo vergat Rotmans gemakshalve ook de bevolkingsaanwas op deze aardbol en de daarmee gepaard gaande vervuiling. Alsof een gasloos Nederland daar iets in kan betekenen. Hooguit als een voorbeeldfunctie, maar dan wel een schrikbarende dure en voor velen onbetaalbare. En dan maar hopen dat andere landen net zo gek worden als wij?
Het geheel en het prediken van Rotmans doen mij denken aan de eveneens 'deskundige' adviseurs van de Oostvaardersplassen, waar menig politicus en ministerie achteraan gehold heeft. Met de bekende trieste gevolgen van dien. Een 'deskundige' doet een uitspraak en zie men begint als makke, domme schapen te hollen. Het wordt tijd eens wat kritischer te worden en wat verder te kijken dan de korte neus. Sturen op de neus is trouwens altijd al een slechte zaak geweest.