donderdag 16 mei 2019

Verstopte afvoer

Met de tijd begon het afvalwater in de gootsteen van de keuken alsmaar trager weg te stromen. Tussentijds hebben we diverse keren geprobeerd de afvoer te ontstoppen met allerlei middeltjes. Maar echt geholpen heeft het niet.
Vanmiddag, na de afwas, bleef het water zowaar staan. Pas na zo'n 10 minuten was de bak leeg. Tijd voor een rigoureuze ingreep. Wat ik toen als eerste deed, was niet verstandig. Ik kocht namelijk een nieuw syphon, (sifon mag ook) in de veronderstelling, dat ik de bestaande, gelijmde moest wegzagen. Toen ik weer thuis was heb ik de onderkast eerst ontruimd. Sodejubus, wat kan een mens veel in zo'n kastje proppen! Ik was daar wel even zoet mee. Toen ik het syphon losgedraaid had van de gootsteen (die van staal is), merkte ik dat het geheel bewoog. Ik kon het van links naar rechts draaien en terug. Ik besloot de achterwand van de kast te verwijderen. Gelukkig was het een plaatje hardboard dat met klemmen vastgezet was. Toen de afvoer geheel zichtbaar was, zag ik dat het deel van het syphon in een grotere pijp met een rubberen ring gestoken was. Hoera! Ik kon het gekocht dus weer terugbrengen. Maar niet vandaag. Ik ben niet gek.
Toen de afvoer met syphon verwijderd was keek ik in een donker gat van zo'n 40 mm. Ik zag ook dat de afvoer een bocht van 90 graden maakte en over de vloer naar een hoek liep. Daar bevindt zich een koof, waar (denk ik) de afvoer uitkomt op een buis met een grotere diameter. Ik zag ook, dat de buis over de grond geen afschot had. De buis lag horizontaal, zeg maar waterpas. Ik slaakte een diepe zucht en begon eerste dat stuk afvoer wat afschot te geven, door er een balkje onder te leggen.
Toen ben ik met een zeer agressief zooitje aan de slag gegaan. Dat spul, caustische soda, had ik speciaal voor dit klusje gekocht. In combinatie met kokend water heeft het een effect alsof je een mentos in een fles cola gooit. Het bruist wat heftig en er komen vreemde dampen vrij. Ik heb met dat goedje en kokend water de afvoer drie keer behandeld. Ik heb daarbij getracht de soda verderop in de afvoer te krijgen door hem met koud water verderop in de afvoer te spoelen. Daarna goot ik heet water in de afvoer. Tussen de reinigingen door heb ik het syphon weer gemonteerd en gecontroleerd of het water nu wel wegstroomde. Dat deed het al na de eerste spoeling. Na de derde vond ik het welletjes. Ik heb de hele mikmak weer gemonteerd en in elkaar gezet en de kast weer ingeruimd. Tijd voor een kop thee en dan de keuken in.