zondag 19 mei 2019

Plantenbak met rek -2-

op wielen
Zaterdag hebben we de plantenbak op wielen gezet. Lekker goedkope zwenkwieltjes van de Action voor nog geen 2 euro per stuk. Ja, ja, we moeten nog steeds op de kleintjes letten, ondanks de juichende verhalen over de economie. Het zijn overigens niet de miezerige wieltjes, maar een viertal flinke.
pvc pijpje door de bodem
Omdat het een houten bak is, hebben we de binnenkant beschermd met een laag plastic. Maar ja, waar plastic is, kan geen (regen)water weglopen. Dus heb ik in de bodem met een 16 mm speedboor een paar gaten geboord voor de afwatering. De boormaat kwam overeen met de buitendiameter van het stukje pvc buis (elektra) dat ik door het boorgat ging steken. Om toch wat water in de bak te laten staan (als een soort van grondwaterpeil, maar dan voor de bloembak) liet ik de pijpjes zo'n 3 cm hoog uitsteken. Het overtollige water moet dan boven het niveau van 3 cm onderin de bak stijgen, voordat het wordt afgevoerd. Zo blijft de grond wat vochtig. Om ervoor te zorgen dat de pijpjes (zo'n 10 cm lang) naar beneden zakken, heb ik er dwars doorheen een zinken spijker gedrukt. Daarna ging het plastic in de bak. De uiteinden van de pijpjes heeft Sonja door het plastic gedrukt.
met planten
Vanwege de lengte van de bak heb ik in het midden een verbindingsstuk gemaakt, zodat de zijkanten niet uiteen gedrukt kunnen worden door de aarde / planten.
Toen we de bak op z'n plek hadden gerold, is Sonja een aantal planten dat in aparte potten stond in de bak gaan poten. Het staat nu nog wat kaal, maar over een paar weken zal het voller ogen. Omdat we toch zo lekker bezig waren hebben we de bestaande bak, gemaakt van trespa, ook maar verkast. Die staat nu rechts van de overkapping. Aan die kant willen we ook nog wat gaan doen, maar alles kost centjes.